Werkloosheid in Duitsland naar 3,8 mln

De werkloosheid in Duitsland is de afgelopen maand verder gestegen. In juli telde de Bondsrepubliek ruim 104.000 werklozen meer dan in juni. Dat heeft het Duitse arbeidsbureau gisteren bekendgemaakt.

Het totale aantal werklozen in de grootste economie van Europa is nu uitgekomen op 3.798.000. Dat komt neer op 9,2 procent van de totale beroepsbevolking vergeleken met 8,9 procent in de voorgaande maand.

De toenemende werkloosheid vloeit voort uit de duidelijk minder robuust groeiende economie van Duitsland, aldus Bernhard Jagoda, directeur van de Bundesanstalt für Arbeit. Ook de gebruikelijke lagere bedrijvigheid in de zomer speelde mee.

Juli was de zevende maand op rij waarin de werkloosheid is opgelopen. Juli was evenwel ook de maand waarin, volgens de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers, een einde is gekomen aan de gestage vermindering van het aantal werklozen sinds mei 1998. Deze statistieken lieten een stijging van 11.000 tot 3.864.000 zien.

Vorig jaar juli bedroeg de werkloosheid 9,3 procent. Of ook in augustus de werkloosheid onder het niveau van vorig jaar ligt, was gisteren nog onduidelijk. ,,Het zal erom spannen'', was het enige dat Jagoda hierover kwijt wilde.

Door de jongste stijging moest de directeur van het arbeidsbureau zijn eerder geuite raming van een gemiddelde van 3,7 miljoen werklozen over het hele jaar inslikken. ,,Dat is nauwelijks nog haalbaar.'' Alleen een stormachtige opleving in de herfst kan dat nog mogelijk maken. Daarvoor moeten bedrijven meer bereid zijn nieuwe krachten aan te nemen.

In het westen telden de ambtenaren van het arbeidsbureau 2.445.000 inwoners zonder baan. Dat kwam overeen met een werkloosheid van 7,3 procent, tegen 7,1 procent in juni.

In de ex-DDR klom de werkloosheid van 16,8 naar 17,3 procent. In het voormalige Oost-Duitsland zaten in juli 1.353.000 mensen zonder werk.

De Duitse kanselier Schröder zegt deze week in het weekblad Stern voor het eerst niet meer te geloven in een groei van meer dan 2 procent.