Trimble wijst toezegging IRA af

John Trimble, leider van de gematigde protestanten in Noord-Ierland, vindt dat het Ierse Republikeinse Leger IRA met zijn toezegging tot ontwapening onvoldoende tegemoetkomt aan de protestanten. Dat maakte hij gisteren bekend na uitvoerig overleg met zijn partijgenoten van de Ulster Unionisten.

Trimble blijft bij zijn standpunt dat de IRA eerst daadwerkelijk moet overgaan tot ontwapening, wil hij de Noord-Ierse coalitieregering voortzetten. Trimble trad op 1 juli af als premier omdat de IRA tot dan toe geen aanstalten tot ontwapening had gemaakt. De Britse en Ierse regering begonnen daarop moeizame onderhandelingen, die resulteerden in een vorige week gepresenteerd vredesvoorstel, waarin zij vasthielden aan de eis tot ontwapening. Afgelopen maandag liet het hoofd van de internationale ontwapeningscommissie, John de Chastelain, weten dat de IRA een methode had voorgesteld tot ,,om zijn wapens geheel en controleerbaar buiten gebruik te stellen'. Een tijdspad werd daarbij echter niet genoemd.

Trimble zei gisteren dat de republikeinen weliswaar een stap hadden gezet, maar dat deze ,,bij lange na niet tegemoetkomt aan wat wij [de protestanten] nodig hebben, en dat is dat de ontwapening daadwerkelijk begint'. Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, reageerde woedend en noemde Trimble's uitlating ,,zijn grootste blunder ooit'

De gematigde katholieke SDLP leek haar steun voor het Brits-Ierse vredesplan gisteren in te trekken. SDLP-voorman John Hume zei dat Londen nog steeds niet had gezegd hoe het de Noord-Ierse politie wil hervormen. Als de partijen niet voor zondag tot een akkoord zijn gekomen, moet de Britse regering nieuwe verkiezingen uitschrijven óf het direct gezag over Noord-Ierland hernemen.