Topmanager slaat toe na winstalarm

Bestuursvoorzitter F. Koffrie van Buhrmann heeft, na diverse verlaagde winstprognoses, op de effectenbeurs voor iets meer dan een miljoen gulden aandelen in zijn eigen bedrijf gekocht.

Buhrmann, 's werelds grootste verkoper van kantoorartikelen, kwam vorige week met een nieuwe waarschuwing. Sinds eind maart, toen Buhrmann nog nieuwe aandelen aan beleggers verkocht voor 25 euro per stuk en de koers opliep, zijn de aandelen meer dan twee derde gedaald tot onder 10 euro.

Koffrie's belegging, die Buhrmann gisteren zelf meldde, is een van de grootste aankopen van een Nederlandse topmanager om beleggers ervan te overtuigen dat hij vertrouwen heeft in zijn zaak en zijn eigen geld durft te riskeren.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het wrang voor beleggers die in maart aandelen kochten, dat bestuurders van Buhrmann nu van diverse winstwaarschuwingen en daardoor gedaalde koersen profiteren door tegen ,,gereduceerde prijzen'' aandelen te kopen.

,,Wij vinden het positief dat managers aandelen hebben, maar als Koffrie een signaal richting beleggers had willen geven had hij in maart aandelen moeten kopen'', zegt directeur P. de Vries van de VEB. ,,Dat was het ideale moment: Buhrmann had geld nodig en kwam met nieuwe groeiplannen.''

Ook twee andere Buhrmann-bestuurders, F. Waller en G. Dean, kochten de afgelopen dagen aandelen, respectievelijk 3.000 en 5.000 stuks. Volgens Buhrmann betaalden de drie topmanagers gemiddeld 9,39 euro per aandeel. Bestuurder R. King deed niet mee.