Telecomsector hakt in arbeidsplaatsen

Nederlandse vestigingen van 'swerelds grootste producenten van telecomapparatuur hebben de afgelopen maanden bijna een vijfde van hun arbeidsplaatsen geschrapt. Dat blijkt uit een inventarisatie.

Een rondgang van deze krant langs de vijf bedrijven, Ericsson, Lucent, Cisco, Nortel en Alcatel, leert dat voor ruim 1.300 mensen ontslag is aangevraagd, het arbeidscontract niet is verlengd of sprake is van een versnelde VUT of pensioen. Bij Nederlandse filialen van VS-bedrijven werken 7.350 mensen.

Het leeuwendeel van de sanering in de Nederlandse telecomsector is afkomstig van het Amerikaanse Lucent. Gisteren werd bekend dat de Nederlandse vestiging 900 van de 2.300 banen gaat schrappen. Gedwongen ontslagen sluit het bedrijf niet uit. De reorganisatie bij Lucent zal volgens de onderneming alle lagen raken, maar met name de ondersteunende stafafdelingen.

Het snijden in het Nederlandse personeelsbestand maakt deel uit van een grote reorganisatie bij Lucent Technologies die het aantal banen wereldwijd moet reduceren van 110.000 tot circa 70.000 mensen. In de voorbije drie maanden maakte Lucent een verlies van ruim 8 miljard gulden.

Bouwer van netwerkapparatuur Cisco, dat gisteravond in New York een winstval over het vierde kwartaal bekendmaakte, zegde kortgeleden in de Amsterdamse vestiging 60 tot 70 mensen de wacht aan. Aanvankelijk wilde het bedrijf ruim 5.000 mensen in de hoofdstad stationeren. Pas volgend voorjaar wordt bekend of dit doorgaat. Cisco was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

De afgelopen maanden zijn ook 180 banen weggesneden bij Ericsson in Rijen, Emmen en Enschede. Het ging daarbij om marketing- en verkooppersoneel en onderzoekers. Ook het Franse Alcatel heeft in Rijswijk 150 mensen weggesaneerd terwijl het Canadese Nortel in Hoofddorp bezig is de contracten niet te verlengen van 30 tot 120 werknemers. ,,Of er ook gedwongen ontslagen vallen is nog niet bekend'', verklaart een woordvoerder.

Volgens vakbondsbestuurder G. van der Lei van De Unie is de huidige malaise in de telecomsector niet te keren. ,,Het is een internationale trend die waarschijnlijk nog even doorzet. De afnemers van dit soort bedrijven als KPN zitten diep in de financiële problemen. Dat is over een halfjaar nog niet voorbij.''

De vakbond gaat nu volgens Van der Lei zwaarder inzetten op goede voorzieningen voor de mensen die ontslag krijgen. ,,De werknemers bij bijvoorbeeld Lucent kunnen niet overstappen naar een concurrent. De arbeidsmarkt voor telecompersoneel is in korte tijd snel verslechterd.''

luxpagina 15

    • Mark Houben