Superboer

Een dagje op en neer naar Zuid-Spanje voorkwam dat Derk Haank (48) nu uitgever is van de Aktueel en Weekend in plaats van The Lancet en Brain Research. President-commissaris Morris Tabaksblat van de Brits-Nederlandse uitgever Reed-Elsevier nodigde Haank uit in zijn vakantiehuis en overtuigde hem om te blijven.

Haank was geïrriteerd door de onduidelijkheid over zijn rol in het `nieuwe' Elsevier — na de geplande grote schoonmaak bij het door ruzies in de top geplaagde fusieproduct. Hij had al een mondelinge toezegging gedaan om Audax (onder meer Aktueel) te leiden. Maar hij kreeg in Spanje een plek in de raad van bestuur toegezegd als CEO van Elsevier Science.

Een boerenzoon uit de Achterhoek, een eerste generatie academicus, aan de top van de grootste wetenschappelijke uitgever ter wereld. Niets bijzonders, zegt Herman Bruggink, voormalig bestuursvoorzitter van Elsevier. ,,Ik ben boerenkleinzoon. En er zijn meer boerenzonen: Mansholt, Braks, Biesheuvel, Wijffels.'' Informele circuits als het Concertgebouw spelen volgens Bruggink bij Elsevier geen rol. ,,Het gaat om kwaliteit. Wat je in de vrije tijd doet is volstrekt onbelangrijk.''

Haank houdt het overzichtelijk. Zijn loopbaan ligt op het raakvlak van commercie en wetenschap, zijn thuishavens liggen in Doetinchem en Amsterdam, zijn passie is voetbal. Hij is geboren in het dorp Terborg als oudste van vijf kinderen. Zijn vader is veeboer, maar Derk heeft niets met koeien en studeert bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt acht jaar bij een instituut van de VU dat behalve onderzoek – Haank schreef De uitvaart van Nederhorst – ook de `derde-geldstroom' aanboort. Hij is een half jaar gastdocent in Suriname en werkt voor de Wereldbank in Indonesië.

Zijn kracht is zijn boerenverstand, zegt M. Pijnenborg, die hem bij Elsevier binnenhaalde. ,,Hoe versimpel je het tot het hanteerbaar wordt. Derk kwam vaak met een papiertje dat hij op zijn knie had geschreven terwijl anderen twaalf kantjes nodig hadden. Maar hij wist geld te maken van zijn ideeën.''

Na vier jaar werken in Oxford en Londen volgt de vakbladendivisie in Doetinchem. Voor velen een verbanning naar de provincie, voor Haank een terugkeer naar zijn geboortegrond en jeugdliefde De Graafschap, waar hij het in Amsterdam en Londen had moeten doen met Ajax en Arsenal.

Sinds een jaar is hij voorzitter van de `Superboeren', waarbij hij het bestuur omvormde tot een raad van commissarissen die niet over transfers onderhandelt maar alleen toezicht houdt. ,,Een geboren en getogen Achterhoeker met een blauw-wit hart'', vertelt vice-voorzitter Ap Ruesink. Haank is vaak aanwezig op de club maar treedt niet op de voorgrond. Ruesink: ,,Hij luistert en weet hoe de vlag er voor staat.''

Als de shirtsponsor, de IT-ondernemer Gerard Sanderink, kritiek uit op de voetballers en het contract opzegt, zorgt Haank dat sponsor en spelers het 's avonds uitpraten. ,,De Graafschap is een sympathieke club'', zegt Sanderink. ,,Niet bang voor de top, overtuigd van de eigen kracht. Maar ik miste vorig seizoen de inzet en dan toon ik mijn emotie. Derk is meer een ordentelijke bestuurder.''

Voor Elsevier scoorde Haank twee belangrijke doelpunten. Hij loodste na zes maanden onderhandelen de miljardenovername van Harcourt ongeschonden langs de Amerikaanse en Britse mededingingsautoriteiten. En hij bezwoer de opstand der blibliothecarissen. Die waren niet bereid om de ,,excessieve'' prijsstijgingen van Elsevier-titels te betalen. ,,We zaten op een dood spoor'', zegt Nol Verhagen van de UB in Amsterdam. ,,Maar hij was bereid om met een schone lei te beginnen en om consessies te doen.''

    • Remmelt Otten