Strengere veiligheidseisen Racism Beat It

De organisatie van het gratis festival Racism Beat It in recreatiegebied Spaarnwoude neemt extra veiligheidsmaatregelen voor het festival dit jaar op 19 augustus. De organisatoren hebben dat besloten naar aanleiding van de chaotische afloop afgelopen weekend van het dansfeest Dance Valley, ook in Spaarnwoude. Racism Beat It trok vorig jaar zo'n 40.000 bezoekers. In de voorgaande zeven edities van het festival deden zich geen incidenten voor.

De organisatie gaat desondanks bekijken of er dit jaar meer bewakingsmedewerkers en medische hulpverleners moeten komen. Verder wordt er vooral kritisch gekeken naar het vervoer van de festivalgangers.

Woordvoerster C. Michels van het festival verwacht dat het op 19 augustus beslist niet zo uit de hand zal lopen als bij Dance Valley. ,,De twee festivals zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken. Wij hebben een gratis festival, waarbij het publiek meer gespreid over de dag komt. Een chaos als afgelopen weekeinde valt dan ook niet te verwachten.''

De organisatoren van Racism Beat It overlegden dinsdag met burgemeester E. van Hoogdalem van de gemeente Haarlemmerliede. Het festival wordt gehouden op het grondgebied van deze gemeente in het zuidelijk deel van het recreatiegebied. Dance Valley vond plaats op het grondgebied van de gemeente Velsen. Burgemeester Van Hoogdalem heeft er alle vertrouwen in dat het festival op 19 augustus zonder wanklank verloopt. ,,Natuurlijk ben je er na Dance Valley extra gespitst op dat het draaiboek goed in elkaar steekt en dat de aan- en afvoer van de bezoekers goed is geregeld. Ik heb daar vandaag ook wel kritisch op doorgevraagd. De organisatie zou alles nog eens doorlichten. De uitkomst daarvan wil ik graag horen.''