Spontane stakingen breken uit bij Sabena

De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena heeft vanmorgen bijna alle Europese vluchten (ruim veertig) geschrapt als gevolg van spontane stakingsacties door honderden personeelsleden. De actievoerders, die worden gesteund door de bonden, eisen van de directie informatie over het besparingsplan dat de maatschappij in enkele jaren winstgevend moet maken.

Vanmorgen legden personeelsleden bij bagage-afhandeling, catering en schoonmaakdienst het werk neer. Zo'n 700 Sabena-medewerkers demonstreerden in en om de luchthaven. Ze begaven zich ook even op een landingsbaan, die hierdoor korte tijd onbruikbaar was.

Het was vanmiddag nog onduidelijk of nog meer Sabena-vluchten zouden worden geschrapt. Intercontinentale vluchten zouden wel gewoon kunnen doorgaan. De Vlaamse radio meldde dat de directie vanmiddag een delegatie van de actievoerders zou ontvangen.

De vakbonden zijn ontstemd over het uitlekken in enkele kranten van bijzonderheden van het besparingsplan van topman Christoph Müller, die deze week groen licht kreeg van de raad van commissarissen. Zij wijzen op de Belgische wet die voorafgaande consultatie eist. De vakbondsvertegenwoordigers zouden volgens plan morgenochtend in een vergadering van de ondernemingsraad worden ingelicht door de directie. De socialistische vakbond kondigde overleg met andere bonden aan over eventuele acties morgen.

De grote lijnen van het Sabena-besparingsplan kwamen al eerder naar buiten: schrappen van mogelijk 2.000 banen, minder vluchten, kleinere vliegtuigen en het afstoten van onderdelen als catering en cargo. De vakbonden onderstrepen dat van gedwongen ontslagen geen sprake kan zijn. Sabena werd onlangs van een dreigend faillissement gered, toen de Belgische staat (meerderheidsaandeelhouder) en Swissair Group (49,5 procent) overeenstemming bereikten over een gezamenlijke kapitaalinjectie van 430 miljoen euro.