Spirituele boomactiviste

Julia Hill is de dochter van een rondtrekkende Amerikaanse prediker die een caravan als huis had. Op haar vijftiende had ze genoeg van het christelijk gedoe en ging ze zich oriënteren op andere spirituele ervaringen. Op haar 21ste kreeg ze een auto-ongeluk waarbij haar hersens beschadigd werden.

Na haar herstel raakte ze betrokken bij acties van de radicale milieuorganisatie Earth First, die zich verzette tegen het omhakken van de eeuwenoude redwoods (Sequioa sempervirens) in de kustzone van Californië. De sequioa's worden er in hoog tempo tot planken verzaagd door bosbedrijf Pacific Lumber. Hill werd gevraagd voor een tree sit en klom in december 1997 in een boom die misschien wel duizend jaar oud was en minstens zestig meter hoog. Ze maakte een platform van twee bij drie meter en een geïmproviseerde tent en bleef er ruim twee jaar zitten.

Daarover gaat de documentaire die de IKON vanavond uitzendt. Een bijzondere film, al was het maar omdat Hill niet voldoet aan het beeld van de gemiddelde actievoerder. Ze is misschien wat erg spiritueel, ze práát met haar boom (die ze Luna noemde), maar dat komt mischien omdat die boom terug praat. Verder blijkt ze helemaal goed snik, opgewekt en zelfs geestig. Ze maakt geen poespas van de actie die haar, vooral in de winter bij zware stormen, geregeld in levensgevaar brengt.

Ze klautert wat rond op die duizelingwekkende hoogte, kookt haar potje (eten wordt door medestanders aangereikt), probeert haar slaapzak droog te houden en voert lange telefoongesprekken via haar draadloze telefoon. Want `doing outreach' en `running the media' hoort erbij.

Ondertussen raken, diep onder haar, allerlei betrokkenen verward in onvoorziene emoties. De trotse prediker zit zachtjes te wenen over de spirituele reis van zijn dochter, de rauwe treetopper die Pacific Lumber gewoonlijk achter treesitters aan stuurt om hun acties te beëindigen, vindt de hoge boom te eng en de sheriff heeft geen zin er het leven van een deputy aan te wagen. De houthakkers ergeren zich, maar minder dan je zou denken. Sinds Pacific Lumber in 1985 door Maxxam Inc. werd overgenomen is de sfeer er sterk verslechterd. De plaatselijke bevolking, die het cut-and-run optreden van Maxxam zat is en zware bodemerosie waarneemt, is op de hand van Earth First. Maar de Earth Firsters zelf hebben gemengde gevoelens. Want sommigen vinden Hills actie egotripperij die het zicht beneemt op hun hogere doelen.

Eind december 1999 kwam Julia naar beneden. Naar later is gebleken hebben medestanders 50.000 dollar betaald aan Maxxam voor het behoud van boom Luna en een kleine bufferzone er omheen. Dit is capitulatie genoemd voor de chantagepraktijken van de houtindustrie. Later werd de boom alsnog door onbekenden met een kettingzaag toegetakeld.

Werelden: Hoog in de boom, IKON, Ned1, 22.49-23.43u.

    • Karel Knip