Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over het thuisbevallen dat door het grote tekort aan verloskundigen steeds meer onder druk komt te staan. Verder aandacht voor Palestijnse gezinnen in de Gazastrook wier huizen door Israëlische soldaten als militaire commando- en uitkijkpost worden gebruikt. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Onder meer een reportage over de crisis in de opvang van dak- en thuislozen in Utrecht en Leeuwarden. De hulpverlening kampt met een enorm gebrek aan personeel. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Keerpunten: Beslissende momenten uit de wereldgeschiedenis: De Spaanse Armada. Zie TV-vooraf. Ned.1, 17.33-17.59u.

Intensive care. Met onder andere beelden van plastische chirurgie aan de buik en de opname van de kleine Robin op de trauma-afdeling na een val van zijn fiets. Ned.2, 19.08-19.40u.

Tomorrow's world aeroplane escape. Special over een experiment waarbij 75 mensen uit een dubbeldeks vliegtuigsimulator moeten ontsnappen. BBC1, 20.00-20.30u.

Tomorrow's World. Begin van een 22-delige serie over bijzondere innovatieve ontwikkelingen. Vanavond o.a. een glucose-monitor waarmee diabetes-patiënten op elk gewenst moment het suikergehalte in hun bloed kunnen zien. National Geographic Channel, 20.00-20.30u.

RVU Zomerdocumentaire: Verhalen aan de waterkant. Herhaling van de Belgische documentaire van Luc Haekens uit 1997 over de echtelijke verhoudingen in Suriname. De man heeft recht op meerdere vrouwen, de vrouw is tot huwelijkse trouw verplicht. Maar de vrouwen pikken het echter niet meer. Ned.3, 20.32-21.30u.

Fat and Happy. Over de nieuwste epidemie in Amerika: obesitas. Meer dan 30 procent van de volwassenen en 25 procent van de kinderen is te dik. Goedbedoelende moeders leren hun kinderen teveel eten. National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

Horizon special. De Russen beweren dat de ondergang van de onderzeeër de Koersk het gevolg was van een botsing met een Amerikaanse onderzeeër, maar een vergelijkbare catastrofe met een Britse onderzeeër 50 jaar geleden lijkt in een andere uitleg te voorzien. BBC2, 22.00-22.50u.

Born to be wild. In de bergen van Idaho helpt actrice Amanda Burton bij de redding van de jongen van een zwarte beer. BBC1, 22.00-23.00u.

Grenzeloze liefde. Tiende aflevering van een serie over Vlamingen die hun ware liefde in het buitenland vonden. De Vlaamse Isabelle Verstraete hield al vanaf haar vijfde van de muziek van de Andes. Haar studie bracht haar naar Bolivië en hier ontmoette ze de man waarmee ze nu op 4000 meter hoogte woont. VRT, 22.05-22.30u.

Abenteuer Forschung. Over de magneetvelden op de aarde. Zij beschermen ons voor ruimtestraling en de gevaarlijke zonnewind. In het verleden zijn deze magneetvelden meer dan eens uiteengevallen, met desastreuze gevolgen voor het leven op aarde. Wetenschappers geloven dat dat binnenkort weer staat te gebeuren. ZDF, 22.15-22.45u.

De plastisch chirurg. In deze derde aflevering over chirurgische lichaamscorrecties onder andere de uitvoering van een liposuctie van de heupen. Net5, 22.45-23.20u.

Werelden: Hoog in de boom. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.49-23.43u.

Vergezicht: Ma trekt uit. Zweeds docudrama van Mohammad Ghamari, waarin moeder-zoon-relatie, identiteitsvraagstuk en botsing van culturen centraal staan. Wanneer bij de Iranese filmmaker Mohammad Ghamari die al enkele jaren met zijn moeder van 73 jaar in een appartement in Zweden woont, een vriendin komt wonen, worden de onderlinge relaties op de proef gesteld. Mohammad en zijn moeder spelen zichzelf, de vriendin wordt gespeeld door een actrice. Ned.3, 23.22-0.23u.

SPORT

Voetbal. Na een voorbeschouwing rechtstreeks verslag van het kwalificatieduel om een plaats in de Champions League tussen Ajax en Celtic. Analyse van Hans Kraay. Ned.2, 20.10-22.47u.

KUNST

Rubriek 700. Tweede deel van een documentaire over Alfred Hitchcock. In Hollywood bereikte Hitchcocks zoektocht naar de `perfecte blondine' een bijna ziekelijke intensiteit en deze gedisciplineerde man begon te flirten met chaos en risico's. Canvas, 22.40-23.30u.

Jeff Bridges - Scene by scene. Acteur Jeff Bridges, ster uit films als Jagged Edge en The fabulous Baker Boys praat over zijn leven, familie en zijn meest persoonlijke films. BBC2, 0.20-1.00u.

John Huston - Filmregisseur und Lebenskünstler. Over het leven en werk van de Amerikaanse filmregisseur John Huston (1906-1987) maker van o.a. de films Wise Blood (1979), The Misfits (1960), Prizzi's Honor (1985) en The Treasure of the Sierra Madre (1948). Interviews met o.a. Robert Mitchum, Paul Newman, Lauren Bacall en Arthur Miller. ZDF, 1.00-3.00u.

FILM

. White Hunter, Black Heart (Clint Eastwood, 1990, VS). Eastwood speelt regisseur John Huston die tijdens de opnames van The African Queen megalomane trekken krijgt en een olifant wil doden. Hustons zelfvertrouwen slaat om in zelfoverschatting en zijn obsessies blijken illusies te zijn. RTL5, 20.00-22.05u., onderbroken door reclame.

Affären (Jacques Breuer, 1994, Duitsland). Komedie rond een met relatieproblemen worstelend echtpaar dat verliefd wordt op hun bloedmooie psychiater. ARD, 20.15-21.40u.

Race the Sun (Charles T. Kanganis, 1996, VS). Monteur James Belushi biedt helpende hand aan groepje kansarme Hawaiiaanse jongeren die met een zelfgebouwde, op zonne-energie rijdende auto meedoen aan een race door Australië. Net5, 20.30-22.15u.

. Battle of Britain (Guy Hamilton, 1969, Engeland). Grootscheepse oorlogsfilm over de Duitse luchtaanval op Engeland in de zomer van 1940. Vliegenierspakken bemoeilijken herkenbaarheid van all-star cast, onder wie Laurence Olivier en Michael Caine. SBS6, 20.30-23.20u., met reclame en nieuws.

Stakeout (John Badham, 1987, VS). Gewiekste kruising tussen thriller en komedie. Richard Dreyfuss speelt mooi-verward een rechercheur die samen met Emilio Estevez dag en nacht een gangsterliefje moet bespioneren. Hij wordt verliefd en zoekt incognito toenadering. V8, 20.30-22.40u.

The Englishman who went up a Hill but came down a Mountain (Christopher Monger, 1996, Engeland). Hugh Grant speelt, zoals gewoonlijk op stamelende wijze, in deze komedie een assistent-landmeter die meedoet met het ophogen van een heuvel in Wales zodat deze de berg-status krijgt. Canvas, 21.05-22.40u.

Macarena (Boaz Davidson, 1998, VS). In de hoop een graantje mee te pikken van de toentertijd alom tegenwoordige danshit Macarena wordt er veel gedanst en gesjanst in deze romantisch bedoelde film. Yorin, 21.35-23.25u., met reclame.

The Return of the Texas Chainsaw Massacre (Kim Henkel, 1994, VS). Povere variant op een van de gruwelijkste horrorfilms aller tijden. Renée Zellweger (Bridget Jones's Diary) en Matthew MacConaughey worden achtervolgd door moorddadige maniakken. Zonder de befaamde cirkelzaag en zonder kannibalisme. V8, 22.40-0.10u.

Don't give up the Ship (Norman Taurog, 1959, VS). Jerry Lewis speelt in een van zijn toppers een luitenant ter zee die oorlogsschip kwijtraakt maar niet meer weet hoe dat is gebeurt. Morgen, SBS6, 13.40-15.10u., met reclame.

The Man from Morocco (Max Greene, 1944, Engeland). Propagandistisch oorlogsdrama. Leden van internationale brigade ontsnappen met vitale informatie aan het Vichy-regime en zetten koers richting Londen. Morgen, BBC2, 14.25-16.20u.

RADIO

Kunststof. Beeldhouwer Auke de Vries die in De Zonnehof in Amersfoort een tentoonstelling van zijn recente werk heeft, praat o.a. over de sensatie van het beeld. Radio 1. 19.04-20.00u.

Zomeravondconcert. Rechtstreeks uit Londen speelt het Oostenrijks-Hongaars Haydn Orkest onder leiding van Adam Fischer werk van Josph Haydn: Die Jahreszeiten. Met o.a. sopraan Susan Gritton. Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Met een gesprek met Sybren Polet over zijn verzamelde gedichten. In het tweede uur een verslag van een avond die door het poëzietijdschrift De Zingende Zaag werd verzorgd in het Institut Neerlandais te Parijs met o.a. een optreden van Gerrit Kouwenaar. 747AM, 22.02-24.00u.

Is dit nog wel jazz? Een bijzondere cd van trompettist en componist Franz Koglmann. Hij schreef O Moon My Pin Up, een soort `kamerjazzopera' over de dichter Ezra Pound. Met Phil Minton als Ezra Pound. Radio 4, 23.00-24.00u.

Hollandse kuren. Gesprekken met kuurfanaten, artsen en bronnendeskundigen. Wie twintig jaar geleden een thermisch bad wilde nemen moest naar Midden- en Oost-Europa. Inmiddels beschikt Nederland over talloze kuuroorden met de nodige heilzame zout- en mineraalbaden. Radio 1, 0.04-0.45u.

Route 747. Onder meer een gesprek met Riem de Wolff, één van de leden van de Blue Diamonds van wie een nieuwe cd uitkomt met een ode aan zijn broer Ruud die vorig jaar december overleed. Morgen, 747AM, 8.30-10.00u.