Prijs van mossels op record

De mossels worden duurder dan ooit in het komende mosselseizoen, dat vandaag is begonnen. Mosselhandelaren in Yerseke verwachten dat de prijzen per kilo in de winkels variëren van acht gulden voor de kleine en dertien gulden voor de grote mosselen. Vorig seizoen lagen die prijzen tussen de vijf en negen gulden.

,,Een historisch hoogtepunt'', zegt commercieel directeur E. Foudraine van Prins & Dingemanse, een van de grotere mosselhandelaren in Yerseke.

Dat geldt ook voor de veilingprijzen. Op de veiling hebben mosselhandelaren 468 gulden per mosselton neergeteld (100 kilo). Dat is een stijging van meer dan 40 procent ten opzichte van het begin van het vorige seizoen, toen een mosselton gemiddeld 326 gulden opbracht.

De prijsstijging komt doordat het aanbod van de mosselen slinkt. De mosselsector streeft naar een aanbod van een miljoen mosselton per seizoen, maar deze hoeveelheid wordt de laatste jaren niet meer gehaald. Sinds 1993 schommelt de aanvoer tussen de 800.000 en 900.000 mosselton (een mosselton is 100 kilo). Door aanvulling met importmosselen kon de streefhoeveelheid nog worden gehaald. Vorig jaar werd 600.000 mosselton verhandeld. De verwachting is dat de aanvoer daar dit seizoen onder blijft.

Het mosselseizoen is vandaag begonnen met het vertrek van een karavaan vrachtwagens van mosselhandelaren uit Yerseke naar afnemers in België en Nederland. De aanvang van het mosselseizoen was eerder drie weken uitgesteld, omdat de mosselen niet voldoende kwaliteit hadden. Volgens directeur A. Leerling van het Mosselkantoor in Yerseke heeft het uitstel de mosselen goed gedaan.

De berichten uit de sector over de mosselzaadval zijn overigens hoopgevend. Voor het eerst sinds vele jaren is er weer een flinke hoeveelheid mosselzaad gevallen in de Oosterschelde. Ook het droge Wad zou goed bezaaid liggen. De sector kan daarvan op zijn vroegst in de loop van volgend seizoen profiteren.