Prijs op hoofd Tommy steeds hoger

Tommy Soeharto, zoon van de oud-president, werd gezocht wegens zwendel. Inmiddels wordt hij ook beschuldigd van moord.

`How low can you go?' Dit was jarenlang een populaire reclameslogan voor een kretek-merk. Dat `laag' sloeg op het teer- en nicotinegehalte van deze lichte kruidnagelsigaret. Vanmorgen hoorde ik de kreet opnieuw, toen een Australische collega aan dezelfde koffietafel de krant opsloeg. Op de voorpagina prijkte een prachtige foto. Een politieman spijkerde onder het naambordje van de Jalan Cendana (Sandelhoutstraat) in het centrum van Jakarta, waar nagenoeg de voltallige familie van oud-president Soeharto villa's heeft, een poster met het indringende opschrift: `Dicari (wanted)!' Daaronder prijkte de bebaarde kop van de `gezochte' met als onderschrift: `IBRAHIM alias TOMMY SOEHARTO'.

De politie zoekt al negen maanden naar deze jongste zoon van Soeharto. In september vorig jaar werd de gewezen playboy, autocoureur en ondernemer tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens grondzwendel. De Hoge Raad wees Tommy's cassatieverzoek af en president Wahid weigerde hem gratie te verlenen. Op 3 november moest hij beginnen aan zijn celstraf. Hij kwam niet en is sindsdien zoek.

Op 26 juli werd een van de opperrechters die Tommy's cassatieverzoek hadden afgewezen het slachtoffer van een moordaanslag bij klaarlichte dag. Terwijl hij op weg was naar het raadsgebouw werd een voorband van zijn auto lek geschoten vanaf een passerende motor. Het voertuig belandde onzacht in de berm. Twee motoren, met elk twee man, stopten. Een van de bijrijders stapte af, liep naar de auto en schoot de magistraat door het hoofd.

Maandagavond verklaarde de hoofdstedelijke politiechef, na een achttal arrestaties en een inval in een woning in de wijk Pondok Indah, over de bewijzen te beschikken dat Hutomo (`Tommy') Mandala Soeharto opdracht heeft gegeven tot de moord op de opperrechter. Gisteren werden nog twee mannen aangehouden. Een van hen, ene Mularwan, bekende van Tommy persoonlijk 100 miljoen roepia (25.000 gulden) en een automatisch pistool te hebben gekregen om de rechter te executeren. Mularwan zou de buit hebben gedeeld met zijn kompaan Noval Hadad, die de trekker zou hebben overgehaald, en het pistool teruggegeven hebben aan zijn lastgever.

Het Cendana, de populaire naam voor het villablok waar ook de oud-president zelf huist, werd gisteren door de hoofdstedelijke politie voor de derde maal uitgekamd, waarbij de woning van de oude heer niet werd gespaard. Vergeefs, maar dat verbaasde niemand. De familie, tot 1998 de machtigste en nog steeds de rijkste van het land, zegt inmiddels te berusten in dit zoveelste vertoon van opsporingsijver. ,,Wij laten het over aan de bevoegde autoriteiten, op voorwaarde dat alles volgens de wet verloopt'', zei een anoniem `naast familielid' tegen de krant.

In een huis dat een van de tien arrestanten zou hebben gehuurd voor de jonge Soeharto vonden agenten maandagavond een vals persoonsbewijs van Tommy onder de naam `Ibrahim', een heel arsenaal vuurwapens en explosieven en correspondentie over de aanschaf van springstoffen, maar niet de gezochte zelf.

De politie heeft de prijs op het hoofd van Tommy alias Ibrahim intussen verhoogd tot 25 miljoen roepia (zesduizend gulden) en gisteren met helikopters opsporingsberichten met foto uitgestrooid boven Jakarta.

Agenten hebben in vertrouwen verklaard dat Tommy voor arrestatie wordt behoed door militairen uit de entourage van zijn vader en over zoveel geld beschikt dat het budget van de Hermandad niet toereikend is om hem te pakken. De politie hoopt kennelijk een goede beurt te maken bij de nieuwe president, Megawati, maar gelooft zelf niet in succes.

    • Dirk Vlasblom