Premier Sharon

Salomon Bouman stelt ten onrechte dat het ,,nog niet duidelijk is of een rechter de klacht [tegen de Israëlische premier Sharon] in behandeling zal nemen'' (NRC Handelsblad, 27 juli). Maar de zaak is al op 30 juni ontvankelijk verklaard door de onderzoeksrechter. Meteen daarna is de Belgische onderzoeksrechter Patrick Collignon een onderzoek gestart om te bezien of er genoeg bewijs is voor de aanklacht tegen Sharon en een arrestatiebevel uit te vaardigen.

Het is overigens niet alleen in België mogelijk om misdaden tegen de menselijkheid te berechten onafhankelijk van de plaats waar ze zijn gepleegd. Dit is ook in andere landen, inclusief Nederland, mogelijk. De aanklacht is overigens niet alleen tegen de Israëlische premier gericht maar ook tegen ,,Amos Yaron en andere Israëli's en Libanezen die verantwoordelijkheid dragen voor de massamoord, verkrachtingen en verdwijningen van burgerbevolking die plaatsvonden in Beiroet tussen donderdag 16 en zaterdag 18 september 1982 in het gebied van de Sabra en Shatila kampen'', aldus de aanklacht van de advocaten. Niet alleen mensenrechtenorganisaties in Denemarken, maar ook Israëlische (zoals B'Tselem), Palestijnse (zoals LAW) en internationale mensenrechtenorganisaties verzetten zich tegen de komst van voormalig Shin Bet-hoofd Carmi Gillon.

    • Arjan El Fassed