Pastoor op rails gebonden: acht jaar en tbs geëist

Het openbaar ministerie heeft gisteren voor de rechtbank in Utrecht acht jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen de zwerver die in de nacht van 27 op 28 april een pastoor uit Bussum op een treinrails vastbond.

Volgens het OM heeft de 50-jarige F. de R. geprobeerd de 65-jarige pastoor A. Fritschy in de nacht van 27 op 28 april te vermoorden door hem met elektriciteitsdraden op de rails te binden. Ook beroofde De R. de pastoor van zijn geld. Het is te danken aan ,,het kleine postuur'' van de pastoor, zijn oplettendheid en ,,geesteskracht'' dat hij het incident heeft overleefd, aldus de officier van justitie.

Twee treinen met respectievelijk 36 en 41 wagons denderden die nacht met een snelheid van ongeveer 90 kilometer per uur over het slachtoffer heen. De pastoor raakte niet gewond doordat hij zijn benen en hoofd introk en zich zo klein mogelijk maakte. De ruimte tussen de pastoor en de goederenwagons werd geschat op ongeveer 27 centimeter. De treinen reden de draden los, waardoor Fritschy zichzelf kon bevrijden.

Rond negen uur 's avonds belde F. de R. aan bij de parochiewoning van de pastoor in Bussum. De pastoor kende De R., die hem eerder had gevraagd hem geld te geven. Toen de pastoor open deed bedreigde De R. hem met een mes, hij plakte zijn mond af met tape en bond hem vast aan de poot van een bureau. De R. stal 2500 gulden uit de boekenkast en ging er vandoor met een bankpas en pincode. Na gepind te hebben kwam De R. terug om ham en kaas in de keuken te gaan eten. ,,De pastoor wilde niks eten'', verklaarde de verdachte. ,,Hij zei: eet jij maar.''

De R. pakte vervolgens de autosleutels van de pastoor en reed met hem naar een spoorwegviaduct nabij Utrecht. ,,Ik wilde hem alleen maar bang maken'', verklaarde De R. tegen de rechter. ,,Het was mijn bedoeling niet om hem te doden''. Van daklozen waarmee De R. omging, had hij vernomen dat de pastoor ,,pedofiel'' zou zijn, zei De R., die zelf in zijn jeugd seksueel is misbruikt. De rechter noemde het gerucht volkomen uit de lucht gegrepen.

De pastoor stribbelde tegen toen de verdachte hem dwong geboeid over de rails te lopen. De R. bracht hem met zijn mes een snijwond toe aan de hals. Hij besloot de pastoor niet naast maar in de lengte tussen de rails te leggen. De R.: ,,Als ik hem had willen doden had ik hem wel dwars neergelegd.'' Vastgebonden aan hals, armen en benen, ,,maar met genoeg speling om de benen te kunnen intrekken'' liet De R. de pastoor daar liggen.

Volgens rapporten van een forensisch psychiater en een psycholoog lijdt de verdachte aan ,,een persoonlijkheidsstoornis met paranoïde en antisociale trekken''. Ook heeft De R. sinds het misbruik in zijn jeugd last van ,,een onverwerkt seksueel verleden''. Overmatig drugsgebruik zou De R. tenslotte het zicht op de werkelijkheid ontnemen. Voor de poging tot moord die hem ten laste is gelegd is De R. verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Het OM eist dat De R. de pastoor ook ruim tweeduizend gulden schadevergoeding betaalt en tienduizend gulden smartengeld.

Volgens de advocaat van De R. handelde zijn cliënt impulsief en is er geen kans op herhaling.