Parodie op filmseizoen gestoken in horrorjasje

Ze hadden het nog zo beloofd, de makers van de grote Amerikaanse verrassingszomerhit van vorig jaar Scary Movie, waarin al het door Scream net weer opgebouwde krediet voor griezelfilms voorgoed teniet werd gedaan door het soort humor dat beter binnen de muren van een studentenhuis kan blijven. Dagdromen van dollartekens maakten evenwel dat er tóch een vervolg kwam.

Nog sneller in elkaar gedraaid en met wat meer geld, zodat er ruimte was voor special effects en een beroemde acteur kon worden gevraagd voor een gastoptreden in deze Kentucky Fried Movie voor het nieuwe millennium. Marlon Brando moest wegens gezondheidsproblemen worden vervangen door James Woods, die nu de treurige taak heeft om een geconstipeerde parodie te spelen op Max von Sydows duiveluitdrijver in The Exorcist. Na deze proloog blijkt het begrip `bovennatuurlijk' - dat een bindend element in de belachelijk gemaakte filmscènes heet te zijn - nogal rekbaar. Evenals de zogenaamde klassiekerstatus, als blijkt dat uiteenlopende films als What Lies Beneath en House on Haunted Hill die nu al toegedacht krijgen. Het lijkt er meer op dat het afgelopen filmseizoen in een horrorjasje is gegoten, want ook verwijzingen naar Hannibal, Mission: Impossible en Charlie's Angels ontbreken niet. Met als bescheiden verrassing een zelfparodiërend optreden van Tori Spelling (uit de high school-televisieserie Beverly Hills 90210).

Wat is Scary Movie 2 nog meer dan een ideale quizfilm? Flauw, slechtgemaakt, belabberd geacteerd: zou dat de doelgroep deren?

Scary Movie 2. Regie: Keenen Ivory Wayans. Met: Shawn Wayans, Marlon Wayans, Anna Faris, Regina Hall, Chris Masterson, Kathleen Robertson, James Woods, Tim Curry, Tori Spelling, Chris Elliott. In: 92 theaters.

    • Dana Linssen