Ouders in omgeving eisen vaccinatie

De onrust over de meningokokkenziekte groeit in de dorpen rond Zevenbergen en Klundert. Vrijwel alle ouders willen vaccinatie. `Mijn dochter heeft de ziekte al eens gehad.'

,,Waarom worden alleen de kinderen uit Zevenbergen en Klundert volgende week gevaccineerd?'', vraagt mevrouw Van der Stelt uit Noordhoek, zeven kilometer van Zevenbergen, verontwaardigd. ,,Horen wij er soms niet bij?''

Twee weken wordt de gemeente Moerdijk nu al geteisterd door de gevaarlijke meningokokkenziekte (zie hieronder). In totaal zijn er tien gevallen geconstateerd, In anderhalve week hebben vijf kinderen uit Zevenbergen en Klundert bloedvergiftiging kregen door een besmetting met de meningokokbacterie. Twee van hen overleden aan de ziekte. Ook in Made en in Prinsenbeek is de bacterie twee keer gesignaleerd.

De kinderen van mevrouw Van der Stelt, drie en vijf jaar oud, komen bijna dagelijks in Zevenbergen, wanneer zij er boodschappen doet of naar het zwembad gaan. Alleen de kinderen die daar of in het nabijgelegen Klundert wonen of naar school gaan, zouden vooralsnog aanstaande maandag worden gevaccineerd. Het gaat om vijfduizend kinderen.

De gemeente Moerdijk en de GGD West-Brabant overwegen nu meer kinderen voor vaccinatie in aanmerking te laten komen. Dit nadat het telefonisch steunpunt van de GGD gisteren en vandaag is overspoeld met telefoontjes van ongeruste ouders. Overwogen wordt nu om kinderen die ,,evident bijna permanent'' in Zevenbergen of Klundert verblijven, eveneens te vaccineren. Hetzelfde geldt voor kinderen binnen een gezin, die dagelijks fysiek contact hebben met broertjes of zusjes die in één van de twee dorpen op school zitten.

Het aantal telefoontjes dat binnenkwam op het telefonische steunpunt van de GGD is vandaag sterk toegenomen. Vanochtend tussen 8 en 10 uur kwamen 800 telefoontjes binnen, wat er evenveel zijn als gisteren gedurende de hele dag. Volgens een woordvoerder van de GGD komt dit onder meer door de geplande vaccinatie van volgende week. De GGD verwacht morgen, als de brief met oproep voor de vaccinatie in de bus valt, een derde golf van telefoontjes.

In het dorpje Noordhoek maakt ook Arja Blommers zich grote zorgen. Een groot aantal kleine dorpjes als Noordhoek valt onder de gemeente Moerdijk. De verwarring is daar groot onder ouders: waarom krijgen zij geen vaccinatie-oproep? En Arja Blommers heeft extra reden tot bezorgdheid. Dertien jaar geleden kreeg haar dochter Simone de meningokokkenziekte al eens, zegt ze, en dat overleefde ze op het nippertje. ,,Kan ze het nog een keer krijgen? Ik weet echt niet meer welk type meningkokken Simone had, ik heb net maar een afspraak met onze huisarts gemaakt om het allemaal boven water te krijgen. Tot die tijd heb ik geen rust.''

In de dorpen waar aanstaande maandag wèl gevaccineerd gaat worden, reageren ouders op straat opgelucht. ,,De ver-van-mijn-bed show is ineens heel dichtbij gekomen'', zegt mevrouw J. Machielsen. Zij heeft twee kleine kinderen, die in Zevenbergen op de peuterschool zitten en kan niet wachten tot de vaccinatie achter de rug is. Zij en haar schoonzus bellen elkaar dagelijks voor het laatste nieuws over de meningkokkenziekte. 's Ochtends bij het wassen controleert ze de kinderen voor de zekerheid altijd toch even op de rode plekjes, één van de mogelijke symptomen waaraan je de meningkokkenziekte volgens de GGD kunt herkennen.

    • Rentsje de Gruyter