Oplaaiend geweld Zimbabwe

De politieke situatie in Zimbabwe is sinds gisteren aanzienlijk verslechterd na gevechten tussen blanke boeren en aanhangers van de regeringspartij ZANU-PF in de plaats Chinhoyi. Willekeurige blanke burgers werden op straat in elkaar geslagen, zonder dat de politie ingreep.

De chaos begon maandagnacht toen, volgens de lezing van de boeren, een groep van naar schatting vijftig oorlogsveteranen een boerderij wilde bezetten nabij Chinhoyi, 120 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Harare. De eigenaar, Tony Barkley, werd met de dood bedreigd en alarmeerde hierop zijn buren.

Een kleine zestig blanke boeren en zakenlieden uit de omgeving snelden hem te hulp. Ze sloegen op de oorlogsveteranen in, die de aftocht bliezen. De autoriteiten van Chinhoyi sommeerden de boeren gisteren op het politiebureau waar 23 van hen in hechtenis werden genomen.

Jongeren, behorend tot de ZANU-PF van president Robert Mugabe, ontstaken in grote woede toen ze van het incident hoorden. ,,De jongeren gingen de straat op en sloegen willekeurig op blanken in met kettingen en stokken", zei Kelvin Weare, een zakenman uit Chinhoyi, tegen het Zuid-Afrikaanse dagblad The Citizen.

,,Er brak anarchie uit. De politie stond lachend toe te kijken met de handen over elkaar gevouwen. `Jullie krijgen wat je verdient' zei één van hen tegen mij'', aldus Weare. Ten minste tien blanke burgers liepen zware verwondingen op.

De provinciale gouverneur, Peter Chanetsa, legde de schuld geheel bij de blanke boeren. Volgens Chanetsa hadden de boeren zich van te voren georganiseerd met als doel landbezetters op de hoeve van Tony Barkley te beletten de akkers te bewerken. De oorlogsveteranen reageerden op de actie van de boeren, aldus de gouverneur.

De minister van Landbouw, Joseph Made, waarschuwde de landbouwers vorige week al dat zij zich niet moeten verzetten tegen landbezetters en oorlogsveteranen, op straffe van wraak.