Omstreden boek in gebruik op scholen in Tokio

Onbekenden hebben vannacht in Tokio brand gesticht bij het kantoor van de organisatie die een omstreden leerboek geschiedenis op de Japanse markt heeft gebracht. De aanslag kwam kort nadat de gemeente Tokio gisteren besloot het boek in gebruik te nemen op scholen voor gehandicapten.

Drie van de in totaal 45 scholen voor gehandicapten in Tokio zijn de eerste openbare scholen die volgend jaar het boek, waartegen in binnen- en buitenland veel protest is aangetekend, gaan gebruiken. Andere gemeenten hebben daar na protesten van afgezien. Een aantal particuliere scholen heeft inmiddels wel een positief besluit genomen.

Het ministerie van Onderwijs keurde het boek – met zeven andere geschiedenisboeken – in april goed voor gebruik in het verplichte onderwijs. Scholen in het hele land moeten nu uit de acht werken een keus maken.

De aanslag op het kantoor van de groep had tegen middernacht plaats. Tegen de buitenmuur van het kantoor kwam een brandbom dankzij een tijdmechanisme tot ontbranding, aldus mediaberichten. Er is alleen enige schade aan de buitenwand en het raam.

Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oë, vader van een verstandelijk gehandicapt kind, heeft vandaag in de krant Asahi fel uitgehaald naar de onderwijsraad van de gemeente Tokio. Hij noemde het besluit ,,gewetenloos opportunisme gericht tegen de zwaksten in de samenleving''. De Japanse schuld aan de Tweede Wereldoorlog is een belangrijk thema in het werk van Oë, die in 1994 de Nobelprijs voor de Literatuur won. De twijfel en verwarring die de geboorte van zijn gehandicapte zoon in 1963 veroorzaakte heeft hij verwerkt in de roman A Personal Matter.

Het feit dat in de rest van het land nog geen enkele gemeentelijke onderwijsraad tot gebruik van het boek heeft besloten, noemt Oë een teken van kracht van de heersende opinie onder ouders die is gebaseerd op ,,zelf-reflectie''.

Dat het boek in de gewone handel wèl goed verkoopt is volgens Oë te danken aan volwassen lezers die in deze zwakke economische tijden ,,geobsedeerd zijn door een behoefte aan trots, zelfvertrouwen en het idee dat Japan een goed land is''. Dit boek biedt hun ,,heilzaam werkende lege bravoure'', aldus Oë.

Critici van het boek stellen dat de rol van Japan in de Tweede Wereldoorlog wordt goedgepraat. De Zuid-Koreaanse regering heeft in mei bij de Japanse regering een lijst van 35 problematische passages ingediend die het veranderd wil zien. Japan is hier niet op ingegaan. Dit heeft inmiddels geleid tot bekoeling van de relaties tussen de twee buurlanden.