Microsoft stapt naar Hooggerechtshof

Microsoft heeft bij het Amerikaans Hooggerechtshof beroep aangetekend tegen de uitspraak dat het misbruik maakt van zijn economische macht. De softwarefabrikant vraagt de hoogste beroepsrechter alle bevindingen van districtsrechter Thomas Penfield Jackson ongedaan te maken.

Het hoger beroep komt als een verrassing, omdat een andere beroepsrechter in juni al heeft bepaald dat Microsoft zich niet hoeft op te splitsen, zoals door Penfield Jackson vorig jaar was bevolen. Deze beroepsrechter was het echter wel met Penfield Jackson eens dat dat Microsoft een monopolist is en dat het bedrijf van deze machtspositie misbruik heeft gemaakt. Aangenomen werd dat de Amerikaanse autoriteiten en Microsoft deze uitspraak zouden gebruiken als uitgangspunt voor een schikking.

Volgens Microsoft had de beroepsrechter alle conclusies van Penfield Jackson moeten vernietigen, omdat deze bevooroordeeld was en tijdens de rechtszaak geheime interviews heef gegeven aan journalisten. Volgens Microsoft is een uitspraak van de hoogste rechter ,,belangrijk om het publieke vertrouwen in het Amerikaanse rechtssysteem te herstellen''. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Justitie valt Microsoft in herhaling, omdat de mogelijke partijdigheid van Penfield Jackson al uitgebreid aan de orde is geweest.

Tegelijk met het beroep heeft Microsoft gevraagd te wachten met het doorsturen van de zaak voor een nieuwe uitspraak over de strafmaat. Volgens Microsoft moet eerst de uitspraak van het Hooggerechtshof worden afgewacht. Het verzoek komt twee dagen voordat de zaak daadwerkelijk zou worden doorverwezen.

Microsoft wil op 25 oktober van dit jaar zijn nieuwe besturingsprogramma Windows XP lanceren. Daarin zijn toepassingen gebouwd zoals een communicatieprogramma en software voor het afspelen van videobeelden. Critici menen dat Microsoft met de koppeling van nieuwe programmatuur aan Windows concurrerende softwareproducenten de pas afsnijdt.