Meningokokkenbacterie en risico

Pas sinds kort kunnen ook baby's tegen de meningokokkenbacterie worden gevaccineerd. Verschillende verschijningen van een gevaarlijke bacterie.

Het vaccin dat komende maandag in Zevenbergen en Klundert gebruikt zal worden bij de grootschalige inenting van kinderen tegen de meningokokkenbacterie, is gloednieuw. Het is pas vorige week goedgekeurd en arriveert vrijdag vanuit Duitsland in koelboxen ter plaatse. Het grootste verschil met eerdere vaccins is dat ook baby's, vanaf 7 weken, ermee kunnen worden gevaccineerd. Eerder was vaccinatie pas vanaf twee jaar mogelijk. Bij baby's onder de zeven weken heeft vaccinatie nog geen zin.

Er zijn drie types meningokokkenbacteries: type A, B, en C, met elk tientallen subtypes. De ziekte kan bij volwassenen voorkomen maar treft meestal kinderen. 80 procent van de ziektegevallen die zich in Nederland voordoen betreffen type B. Tegen A en C bestaan beschermende vaccins, tegen B niet. Type C is nu opgedoken in de gemeente Moerdijk. Het aantal ziektegevallen van dit type lijkt toe te nemen. In Engeland, waar deze toename zich al langer voordoet, wordt sinds vorig jaar landelijk tegen type C gevaccineerd.

In West-Brabant werd de ziekte twee weken geleden voor het eerst geconstateerd, maar de GGD besloot pas gisteren tot actie. Dat is niet verbazend, zegt A. van der Hoek, plaatsvervangend hoofd van het landelijk coördinatiecentrum infectieziekten. ,,Elke dag breekt wel ergens in het land een geval van meningitis uit, maar meestal gaat het om verschillende types.'' Dat bemoeilijkt vaccinatie. ,,In Brabant is vaccinatie nu zinvol omdat het in vier gevallen om hetzelfde type gaat; type C en ook nog daarbij hetzelfde subtype.'' Dat dit het geval was, bleek pas begin deze week, toen de uitslag bekend werd van de kweken.

Het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitus van het Academisch Medisch Centrum krijgt jaarlijks vanuit het hele land ongeveer zeshonderd kweken opgestuurd. Besmetting met de bacterie kan leiden tot hersenvliesontsteking, sepsis (bloedvergiftiging) of een mengvorm van beiden. Volgens een medewerker van het laboratorium leidt de aanwezigheid van de bacterie in ongeveer 15 tot 25 procent van de gevallen tot ernstige sepsis, waarbij verschillende ledematen kunnen afsterven. Bij alleen sepsis is het sterftepercentage ongeveer 25 procent, bij alleen hersenvliesontsteking 5 procent.

In 1997 dook precies dezelfde ziekte op in het Gelderse Putten. Het betrof hetzelfde type C en ook hetzelfde subtype. In mei kwamen toen de eerste gevallen binnen, toen bleef het enige tijd rustig, daarna volgden enkele gevallen in december. Volgens sociaal-verpleegkundige Mieke Boeting uit Putten ging het om een aantal mensen uit een voetbalclub die gezamenlijk naar een trainingskamp in België waren geweest. In januari 1998 besloot de GGD ongeveer zeshonderd kinderen tussen de twee en twintig jaar te vaccineren. Daarna deden zich geen nieuwe gevallen meer voor.

Of in Zevenbergen en Klundert iedereen met vaccinatie in zal stemmen is volgens de GGD onzeker. Twee geloofsgemeenschappen in Klundert hebben mogelijk religieuze bezwaren. Een woordvoerder van de gemeente zegt dit te respecteren, maar doet een beroep op hen om de zorg om de gezondheid van kinderen voorop te stellen.