Macedoniërs slikken hun nieuwe eis in

Het Macedonische vredesoverleg is vandaag in Ohrid hervat, nadat de Macedoniërs gisteren, onder zware druk van de NAVO, een maandag gestelde nieuwe eis over de ontwapening van het Albanese rebellenleger UÇK hadden ingetrokken.

Bij een aanval van het UÇK op een militair konvooi nabij Skopje kwamen vandaag tien Macedoniërs om het leven.

NAVO-gezant Pieter Feith en de NAVO-ambassadeur in Skopje, Hansjörg Eiff, overtuigden gisteren in een twee uur durend gesprek president Trajkovski van de noodzaak, alsnog af te zien van de eis en in te stemmen met het door de NAVO uitgestippelde tijdsplan. De Macedoniërs eisten maandag plotseling dat de ontwapening van het UÇK zou moeten plaatsvinden vóórdat een vredesakkoord met de Albanese minderheid van kracht zou worden. Het NAVO-plan voorziet in de ontwapening van het UÇK na de goedkeuring van het vredesplan door het Macedonische parlement; pas dan komt een NAVO-macht, die de UÇK-wapens moet innemen, naar Macedonië.

Feith en Eiff hielden Trajkovski voor dat de NAVO de ontwapening van het UÇK garandeert, dat de NAVO weet welke wapens het UÇK heeft en dat de ontwapening ,,volledig' zal zijn. Van hun kant eisten de NAVO-gezanten van Trajkovski de verzekering dat de Macedonische regering de UÇK-rebellen (zoals eerder toegezegd) amnestie verleent, met uitzondering van degenen die oorlogsmisdaden hebben begaan.

De plotselinge eis van de Macedoniërs heeft echter ook na de intrekking ervan het optimisme over de ontwikkelingen in Macedonië getemperd. Een Westerse betrokkene omschreef de situatie aan de onderhandelingstafel als `wankel'. EU-bemiddelaar François Léotard zei gisteren: ,,Het ergste moet niet worden uitgesloten. Alle ingrediënten van een daadwerkelijke burgeroorlog zoals we die hebben gezien in Kroatië, Bosnië en Kosovo, zijn aanwezig.'

Een Albanese onderhandelaar zei gisteren dat de Macedoniërs steeds weer nieuwe eisen op tafel leggen. Gisteren zetten ze vraagtekens bij de afspraak dat veranderingen in de grondwet moeten worden goedgekeurd door meer dan de helft van de Albanese leden van het Macedonische parlement. In een andere ontwikkeling die het wantrouwen tussen de Macedoniërs en de Albanezen illustreert, trad het enige Albanese lid van de Macedonische Veiligheidsraad, Iljaz Halimi, af. In een brief aan Trajkovski schreef hij dat hij niet in de Veiligheidsraad – een soort kernkabinet – wil zitten omdat hij al te vaak niet eens voor bijeenkomsten van de raad wordt uitgenodigd. Halimi is vice-voorzitter van het parlement en vice-voorzitter van de Democratische Partij van Albanezen (PDSh) van Arben Xhaferi, een van de politieke partijen van de Albanese minderheid in Macedonië.