Kort geding tegen schrijfster Van Royen

Arts M. van Kooten spant een kort geding aan tegen schrijfster Heleen van Royen en haar uitgever Vassallucci. Aanleiding is een personage uit Van Royens romandebuut De gelukkige huisvrouw, dat in april 2000 verscheen. Het boek gaat over een 31-jarige Aerdenhoutse die na de geboorte van haar eerste kind een post-natale psychose krijgt. Ze wordt ervoor behandeld door Beau van Kooten, een `society-psychiater' uit het Gooi, die met onorthodoxe methoden de ware reden van haar instorting achterhaalt.

De gelukkige huisvrouw is inmiddels toe aan zijn negende druk. Volgens de uitgever zijn er in Nederland 65.000 exemplaren van verkocht. Het boek verschijnt daarnaast in zes andere landen.

Van Kooten stuurde in juni een brief aan Vassallucci, waarin hij schreef sinds het verschijnen van het boek te worden belemmerd in het uitoefenen van zijn beroep als arts in de geestelijke gezondheidszorg, doordat veel mensen hem met het personage Beau van Kooten vereenzelvigen. Hij eiste dat Vassallucci alle reeds verschenen exemplaren van De gelukkige huisvrouw uit de handel zou nemen en vernietigen. In elke volgende druk zou de naam Van Kooten moeten worden gewijzigd en er zou expliciet in moeten worden vermeld dat het een fictief werk betrof.

Vassallucci gaf aan geen van zijn eisen gehoor. In een kort geding eist Van Kooten nu dat de naam Van Kooten in toekomstige drukken van De gelukkige huisvrouw niet meer voorkomt een `uitsterfbeleid', aldus zijn advocaat I. Sigmond vanmorgen in de Volkskrant. Lex Spaans, commerciëel directeur van Vassallucci: ,,Dan doen we ook niet. Als je de naam van één personage verandert, leg je er toch juist de nadruk op? Het is een fictief werk. Elke aanpassing zou een aantasting van de vrijheid van meningsuiting van de auteur betekenen.'' Vassallucci's advocaat Germ Kemper noemt de overeenkomsten tussen aanklager en romanpersonage `vaag' en zijn klachten daarom weinig geloofwaardig. De tegenpartij was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

De zaak komt vrijdag in Amsterdam voor de rechter.