Kettingroken

Op 17 juli verbaast deze krant zich op de voorpagina over het ,,merkwaardig gevoel voor humor'' van de Tsjechische premier Zeman. Zeman merkte op dat kettingroken een bijdrage levert aan de staatsbegroting: ,,met elk pakje dat ik koop, draag ik geld af aan de staat. Bovendien zal ik door longkanker sterven en dat scheelt de staat een duur pensioen''. De opmerkingen zouden zijn gemaakt tegen de achtergrond van een onderzoek dat gaande was naar de mogelijke economische voordelen van roken. Kennelijk is de NRC-redactie kort van geheugen. Op 9 oktober 1997 kopt men op de voorpagina immers: `Niet roken drijft medische kosten op'. Aangehaald wordt een berekening van het Instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

Alsof het serieus wereldnieuws is wordt gesteld dat niet-rokers vaker lijden aan dementie en andere chronische ziekten dan rokers. Rokers sterven vooral ,,aan longkanker, wat een vrij snelle dood betekent''. Conclusie: ,,Massaal stoppen met roken maakt de gezondheidszorg op lange termijn duurder.'' Tja, je moet wel lef hebben om nog geen vier jaar later een merkwaardig gevoel voor humor toe te schrijven aan premier Zeman.

    • Clemens Vollebergh