Grensverleggend gynaecoloog of griezeldokter

In de ogen van critici is Severino Antinori een eigentijdse doctor Frankenstein. Maar zelf vindt hij dat zijn critici net doen alsof ze nog in de Middeleeuwen leven. En dat ze erkenning weigeren van ,,een absoluut mensenrecht, de wens om vader te zijn, om moeder te zijn'.

Antinori is nu 56 jaar. Hij heeft een groot deel van zijn leven besteed aan een kruistocht om de grenzen van de vruchtbaarheid te verruimen. In 1980 zette hij samen met zijn vrouw een kliniek op voor kunstmatige zwangerschappen. In de jaren negentig werd hij geprezen en verguisd omdat hij vrouwen in of na de menopauze zwanger maakte. En nu wil hij mensen gaan klonen.

Een kwakzalver is hij zeker niet. Sinds een vrouw van 63 die haar enige zoon had verloren bij een auto-ongeluk, met zijn hulp weer moeder werd, is de door hem ontwikkelde methode op veel plaatsen in de wereld toegepast.

Zijn werkkamer in de Romeinse wijk Prati, niet ver van het Vaticaan, hangt vol met foto's van ouders en kind – overwegend jonge mensen – , want Severino zegt duizenden onvruchtbare echtparen te hebben geholpen.

Alleen: Antinori wil verder gaan met zijn onderzoek dan veel collega-artsen verantwoord vinden. Kardinaal Joseph Ratzinger, bewaker van de katholieke leerstellingen, zegt dat Antinori verder gaat op de weg die Hitler wilde inslaan met zijn medische experimenten. De snel pratende en licht ontvlambare arts antwoordt met een filippica tegen ,,de katholieke Talibaan' die er ook voor zorgen dat de meeste Italiaanse wetenschappers zich van hem afkeren. ,,Ik begrijp niet waarom de Kerk, die het leven verdedigt, zo gebeten is op mensen die kinderen willen maken', zegt Antinori.

De extraverte Antinori geniet van de schijnwerpers. Hij heeft overwogen om de politiek in te gaan, en korte tijd geflirt met de Nationale Alliantie, de erfgenaam van de neofascisten. Vorig jaar was hij bij verkiezingen in de regio Lazio kandidaat voor een kleine partij, Autonomia Liberale, die het recht op leven verdedigt en zich fel keert tegen abortus.

Antinori beweert dat 80 procent van de Italiaanse artsen achter hem staat. In het publieke debat is dat niet te merken. Vice-voorzitter Falconi van de artsenassociatie van de provincie Rome waarschuwde dat Antinori uit de medische stand gezet kan worden. Falconi zei dat hier sprake is van ,,een delirium van de technologie'. Maar volgens Antinori is dit allemaal ingefluisterd door minister van Gezondheid Girolamo Sirchia. Hij liet vanuit de Verenigde Staten weten dat de minister door zijn advocaten aangeklaagd zal worden.

Er is Antinori veel verweten, maar nooit dat hij een medische goudzoeker is die verdient aan de onvruchtbaarheid van anderen. ,,Geld heb ik niet nodig. Ik ben al rijk vanaf mijn geboorte', heeft hij eerder in een gesprek gezegd. Zijn doel is: de grenzen van het moederschap verleggen. Hoe dan ook.

    • Marc Leijendekker