Goede acteurs in flauwe, dubbelzinnige oplichterskomedie

De oplichterskomedie Heartbreakers neemt een hoop op de hak: de antirooklobby, snobisme, maar vooral mannelijke zwakheden en onnozelheid. De film bekrachtigt op humoristische wijze het standpunt dat mannen maar één ding willen, en door de belofte van seks ogenblikkelijk al hun verstandelijke vermogens verliezen. Deze, voor waar aangenomen veronderstelling wordt in de film talloze malen op kleurrijke wijze geïllustreerd. Vanzelfsprekend gaat dit gepaard met vele dubbelzinnigheden. `Can I grab your nuts?' vraagt Page (Jennifer Love Hewitt) bijvoorbeeld aan de man die aan de bar zit, en over wie ze met haar moeder een weddenschap heeft wie hij het eerst een drankje zal aanbieden. Moeder (Sigourney Weaver) en dochter vormen een oplichtersduo dat uit is op forse schikkingen bij een echtscheiding. Moeder trouwt rijke stinkerds, dochter verleidt vervolgens de man in kwestie, waarop moeder ze betrapt en zo op een snelle en gemakkelijke manier de alimentatie opstrijkt. Subtiel is Heartbreakers, geheel in de geest van komedies van de afgelopen vijf jaar, niet te noemen: het haar van Page raakt bekneld tussen een rits tijdens een Monica-Lewinskyparodie, ijsblokjes verkoelen mannelijk ongemak, en het wemelt van de flauwe dubbelzinnigheden (`is it hard?'). De compromisloze toon van overdrijving, de vet aangezette humor en het weinig fijnzinnig spotten met masculiene ijdelheid kan leiden tot twee reacties: overgave of totale afwijzing. De beste momenten in de film zijn van Gene Hackman, die met zijn rol van rijke, kettingrokende tabaksmiljonair een verfrissend statement tegen de gezondheidsmanie aflegt. Alhoewel puissant rijk is hij tevens ongemeen afstotelijk. Hackman maalde niet om de gele tanden, levervlekken en sokkenophouders die hij aangemeten kreeg om de oude Palm Beachvrijgezel gestalte te geven. Constant met een sigaret in zijn mond, rochelend, en ongemanierd geeft deze William B. Tensy geen zier om (politiek) correcte gedragingen. Het is voor hem een plus als vrouwen roken, rood vlees eten en veel drinken. Hij kust ze graag terwijl hij rook uitblaast. Met deze omkering van goede smaak en etiquette creëren Hackman en de filmmakers een memorabel karakter.

Opvallend is dat er sowieso goed geacteerd wordt. De spelers moeten iets herkend hebben in de cynische manier waarop regisseur David Mirkin in Heartbreakers liefde en gevoelens verbeeldt. Eerder regisseerde hij de cultkomedie Romy and Michele's High School Reunion (1997) en was hij een van de producenten van de tv-serie The Simpsons. Helaas wordt de cynische toon niet volgehouden en blijkt de komedie uiteindelijk toch een groot kloppend hart te hebben, waar het slotbeeld gelukkig weer wat aan tornt.

Heartbreakers. Regie: David Mirkin. Met: Sigourney Weaver, Jennifer Love Hewitt, Gene Hackman, Ray Liotta, Anne Bancroft, Jason Lee, Jeffrey Jones. In: 27 theaters.