Geen omstreden stickers meer op fietsen asielzoekers

Fietsen van de bewoners van asielzoekerscentrum Nieuweroord in Leiden zullen niet langer van rode stickers worden voorzien. Reeds op fietsen geplakte stickers worden verwijderd.

Dit heeft de directie van het zogenoemde onderzoekscentrum in Leiden besloten. ,,De maatregel is z'n doel voorbij geschoten. Zodra mensen bijgedachten krijgen over jodensterren en dergelijke, moet je ermee stoppen. We hadden geen zin in een maatschappelijk debat over deze kwestie'', aldus een woordvoerder van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Asielzoekers in Leiden die een fiets in eigendom hebben, moeten deze eerst op veiligheid laten keuren in de fietswerkplaats en ook laten controleren of de fiets niet gestolen is. Op basis van vrijwilligheid werd de fiets vervolgens voorzien van de omstreden sticker.

De procedure was volgens het COA bedoeld om stigmatisering van de asielzoekers door buurtbewoners te voorkomen. Bewoners van de Leidse Vogelwijk hadden eerder geklaagd over overlast door de bewoners van het centrum, met name door een groep alleenstaande minderjarige asielzoekers, de zogenoemde ama's. De klachten betroffen geluidsoverlast, zwerfvuil en intimidatie. Ook vermoedden de buurtbewoners een relatie tussen de vestiging van het asielzoekerscentrum ruim een jaar geleden en een toename van inbraken en fietsendiefstallen in de buurt. De rode stickers hadden deze vermoedens de kop in moeten drukken, aldus het COA.

De Leidse stickeractie was al twee jaar aan de gang, ook bij het vorige asielzoekerscentrum in Leiderdorp. Voorzitter Ruud Stam van het wijkcomité Vogelwijk verklaarde gisteren nog dat hij het plakken van stickers niet ver genoeg vond gaan. Volgens Stam moeten alle fietsende asielzoekers zelf kunnen bewijzen, door middel van een eigendomsbewijs, dat de fiets niet gestolen is.

Asielzoekers in het Leidse centrum kopen meestal een fiets voor 25 gulden van het centrum, dat ze op zijn beurt heeft gekregen uit verkopen van de politie of van particulieren die een oude fiets afstaan die door het centrum wordt opgeknapt. Ook worden er fietslessen gegeven. De verplichte registratie kost vijf gulden. Dat geld krijgen asielzoekers volgens de directie terug als ze uit het centrum vertrekken. De asielzoekers verblijven in het Leidse centrum meestal drie tot zes maanden.