Frank de Boer mag volgende week al spelen in oefenduel

De wereldvoetbalbond FIFA heeft international Frank de Boer toestemming verleend om volgende week woensdag mee te spelen in de oefeninterland in en tegen Engeland. De verdediger van Barcelona zit een schorsing uit, die op 1 september afloopt. Omdat het treffen met Engeland vriendschappelijk is, geldt de schorsing niet voor dat duel.

Bondscoach Louis van Gaal maakt zijn selectie voor de oefenwedstrijd morgenmiddag bekend. Bij de KNVB was gisteren nog niet bekend dat De Boer mag meespelen. De motivering die de FIFA heeft gegeven komt overeen met de zaak rond Edgar Davids, die eveneens geschorst is wegens een te hoge concentratie nandrolon in zijn urine.

De voorlopige schorsing die Davids door de Italiaanse voetbalbond is opgelegd geldt evenmin voor oefenwedstrijden. Hij mag ongetwijfeld net als De Boer ook voor Oranje spelen tegen Engeland, alleen is het onwaarschijnlijk dat dat gebeurt: Van Gaal kan normaal gesproken op 1 september immers niet over hem beschikken in de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd uit bij Ierland. De schorsing van De Boer loopt op 31 augustus af, hij is daarna dus wel beschikbaar.

Davids' advocaat, mr. Robert Geerlings, verwacht evenwel dat Davids op 1 september gewoon speelgerechtigd is. De raadsman wil dat, indien de al lopende procedure in Italië niet tijdig is afgerond, afdwingen via een rechtsprocedure in Zwitserland. Doel is om de maatregel van de FIFA (die de voorlopige schorsing van de Italiaanse bond heeft overgenomen) teniet te doen. ,,In die procedure beroepen we ons op het persoonlijkheidsrecht van Davids'', stelt Geerlings. ,,Als wij kunnen aantonen dat Edgar zonder rechtvaardiging te veel in zijn persoonlijkheidsrecht wordt geschaad door die FIFA-maatregel, kan de rechter die opheffen.''

Daarvoor moet de verdediging van de middenvelder van Juventus bij de Zwitserse rechtbank overigens wel aannemelijk kunnen maken dat er een gerede kans is op een lage definitieve schorsing, of zelfs vrijspraak. Geerlings verwacht de betreffende procedure ,,op heel korte termijn'' te kunnen beginnen.