`Foute' minister niet welkom

Het socialistische gemeentebestuur van Charleroi heeft vandaag een bezoek geboycot van de Italiaanse minister Mirko Tremaglia aan de jaarlijkse herdenking van de mijnramp van Marcinelle van 1956 wegens diens lidmaatschap van de neo-fascistische partij Nationale Alliantie (NA). Het is voor het eerst dat een minister van deze partij in een lidstaat van de Europese Unie een officiële ontvangst wordt geweigerd sinds het aantreden van de regering-Berlusconi. Tremaglia werd vanmorgen bij de kranslegging volledig genegeerd door burgemeester Van Gompel en de Waalse premier Van Cauwenberghe.

De 74-jarige Tremaglia woonde eerder veelvuldig als privé-persoon de herdenking van de mijnramp in Marcinelle bij – onder de 262 doden waren 136 Italianen. In het kabinet-Berlusconi kreeg Tremaglia de nieuw gecreëerde post `Italianen in het buitenland'. Tremaglia maakt zich sterk voor stemrecht voor Italianen die in het buitenland wonen. Hij bezoekt daarom vaak Italiaanse gemeenschappen buiten Italië.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Charleroi weigert het college van burgemeester en schepenen de Italiaanse minister officieel te ontvangen ,,omdat hij duidelijk iemand van extreem-rechts is''. De woordvoerder wees er vanmorgen ook op dat Tremaglia niet alleen lid is van de Nationale Alliantie, maar tijdens de oorlog ook tot de jeugdbeweging van fascistenleider Mussolini behoorde. Tremaglia steunde als 17-jarige de `Republiek van Saló' die de fascisten aan het eind van de oorlog met nazi-steun uitriepen.

In 1994 weigerde toenmalige Belgische minister Elio di Rupo, zelf van Italiaanse afkomst, al eens om een Italiaanse minister van de Nationale Alliantie (in de eerste regering-Berlusconi) de hand te drukken. Di Rupo steunt nu als voorzitter van de Franstalige socialisten de actie .

De Belgische regering, dit half jaar voorzitter van de Europese Unie, heeft steeds gezegd de regering-Berlusconi op haar daden te beoordelen. Vorig jaar nog gaf België de aanzet tot een intussen opgeheven diplomatieke boycot van Oostenrijk wegens deelname van extreem-rechtse FPÖ aan de regering-Schüssel.