`ESF-zaak schaadt reputatie Nederland'

Oud-Eurocommissaris Hans van den Broek (CDA) meent dat Nederland zijn reputatie in Brussel heeft ,,beschadigd'' door de problemen met het Europees Sociaal Fonds (ESF). De terugvordering van voorlopig 440 miljoen gulden ESF-geld die Nederland van de Europese Commissie opgelegd heeft gekregen, is ,,een schop onder het achterwerk'' van de regering, aldus de oud-minister van Buitenlandse Zaken die van '93 tot en met '99 lid was van de Commissie.

Volgens Van den Broek is vooral de oorzaak van de terugvordering pijnlijk. ,,Nederland heeft altijd heel makkelijk gefocust op de Latijnse landen, maar nu blijkt het bij ons zelf niet mee te vallen. Het is triest dat in Nederland de zaken zo slecht geadministreerd zijn.''

Het Tweede-Kamerlid Timmermans (PvdA) zegt dat de problemen zijn veroorzaakt doordat Nederland te veel geld uit Brussel voor werkloosheidsbestrijding krijgt dat bij gebrek aan werklozen onnodig is. ,,Het gevolg is dat we projecten doen waar we eigenlijk niet de mensen voor hebben. Ik wil Melkert niet vrijpleiten hoor, maar daar ligt eigenlijk de kern van het probleem.'' Timmermans vindt samen met collega-Kamerleden dat structuurfondsen zoals het ESF niet bedoeld zijn voor rijke landen. Bert Bakker (D66) spreekt van een groot ,,geldcarrousel'' en Maxime Verhagen (CDA) van ,,boekhoudkundige trucjes bij projecten die je toch al van plan was te doen''.

Voor de komende ESF-planperiode zal Nederland 3,7 miljard gulden voor de bestrijding van werkloosheid krijgen. Over de periode '94-'99 was dat circa 2 miljard. De commissie-Koning heeft in een tussenrapportage over die jaren al vastgesteld dat ,,soepel'' met ESF-criteria is omgesprongen, omdat het ESF-geld anders niet viel op te maken. In een interne notitie van Arbeidsvoorziening van afgelopen maart wordt opgemerkt dat een herhaling van deze problemen dreigt. ,,Er zijn beschikkingen afgegeven en betalingen verricht in 2000 zonder e.e.a. in de financiële administratie vast te leggen'', aldus de notitie, waardoor ,,het gevaar aanwezig is () dat het weer misgaat''.

brussels geldpagina 2