Eisen tot 4,5 jaar voor verdachten mensensmokkel

Het openbaar ministerie heeft gisteren voor de Amsterdamse rechtbank celstraffen van 18 maanden tot vierenhalf jaar geëist tegen zes verdachten van mensensmokkel via de sikh-tempel in Amsterdam.

Volgens het OM hebben de zes ten minste zeshonderd mensen uit Azië via Amsterdam naar Engeland gesmokkeld. Getuigen verklaarden dat in de Guru Nanak tempel in de Amsterdamse Pijp soms wel zestig vluchtelingen ondergedoken zaten. Was de tempel vol, dan werd uitgeweken naar een sikhtempel in Den Haag of een garage in de Bijlmer. Vanuit Nederland voerde de reis naar Calais om daar per veerboot het Kanaal over te steken naar het Britse Dover. In Engeland vroegen de vluchtelingen asiel aan.

Officier van justitie R. van Heffen noemde mensensmokkel ,,een vorm van moderne slavernij''. De gesmokkelden onderwerpen zich er volgens hem weliswaar vrijwillig aan, ,,maar die vrijwilligheid moet gezien worden tegen de achtergrond van hun situatie''. Daarbij moet winstbejag worden gezien als ,,de betonnen muur tussen menslievendheid en laakbaar, strafbaar handelen'', aldus de officier. Ook vrouwen, kinderen en baby's werden volgens het OM ,,voor woekerprijzen'' en als vracht vervoerd. Aziaten betaalden tot 15.000 dollar, aanvankelijk voor een transport in geblindeerde busjes zonder zitplaats of sanitaire voorziening. Toen vaker op mesnensmokkel werd gecontroleerd, gebruikten de smokkelaars personenauto's.

Na tips van de marechaussee en de Franse en Britse douane is de Nederlandse politie de smokkelaars vorig jaar augustus gaan volgen.

Volgens justitie behoren ook vijf bestuursleden van de sikhtempel tot de mensensmokkelorganisatie. Onder hen is een man die in India wordt gezocht wegens meervoudige moord. De bestuursleden van de tempel moeten in november voor de rechtbank verschijnen.