De anti's

TWEE IDEETJES zijn deze week gelanceerd in de nasleep van de gewelddadige botsingen tussen politie en antiglobaliseerders bij de top van de G8 in Genua. De Duitse en Italiaanse ministers van Binnenlandse Zaken, Otto Schily en Claudio Scajola, hebben voorgesteld om een contingent Europese oproerpolitie in het leven te roepen dat bij toekomstige topontmoetingen ingezet kan worden tegen relschoppers. Ze kregen nauwelijks bijval, en dat is begrijpelijk. Europol, de Europese politiedienst, heeft al de grootste moeite om zich een positie te verwerven en kampt met nationale weerstanden bij het opzetten van Europese rechercheactiviteiten. Hoeveel schade demonstranten ook kunnen aanrichten, er zijn urgentere problemen voor een politiedienst om op Europese schaal aan te pakken.

De Italiaanse premier Berlusconi heeft genoeg van de rellen en de daaropvolgende internationale kritiek op het brutale politie-optreden in Italië. Begin november houdt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) haar Wereld Voedsel Top in Rome. De regenboogcoalitie van de antiglobaliseerders heeft aangekondigd bij die gelegenheid te zullen demonstreren tegen de honger in de wereld en tegen de rol van multinationals in de agrarische en voedingsindustrie. Bevreesd voor nog meer geweld heeft Berlusconi voorgesteld om de FAO-top niet in Rome te houden, maar deze te verplaatsen naar een land in Afrika.

ALS ANTWOORD op de actievoerders is dit een origineel idee. De antiglobaliseringsbeweging zegt zich immers in te zetten voor de Derde Wereld. Dan kan men van dichtbij zien hoe groot de behoeften aan kapitaal en technologie zijn om de onderontwikkeling te bestrijden en hoe groot het belang is van een functionerende wereldomvattende markteconomie. Daar wil het nog wel eens aan schorten in de landen waarvoor de activisten opkomen.