Critici Syrië gearresteerd in Libanon

Libanese veiligheidstroepen hebben in de hoofdstad Beiroet gisteren zeker 140 oppositieleden opgepakt die zijn gekant tegen de Syrische invloed in Libanon

De arrestanten behoren tot verboden christelijke partijen, met name de extremistische Vrije Patriotische Beweging en de Lebanese Forces. Dit is de militie die in 1982 in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila, in het zuiden van Beiroet, 1.200 Palestijnen afslachtte.

Beide christelijke partijen hebben zich de afgelopen maanden zeer scherp uitgesproken tegen de voortgaande aanwezigheid in Libanon van Syrische troepen, veiligheidsagenten en arbeiders. De Libanese veiligheidstroepen handelden zonder arrestatiebevel. Waarschijnlijk kwamen ze in actie op instigatie van Syrië.

Een groot deel van de arrestanten had zondag een aantal malen ,,weg met Syrië'' geroepen op een receptie ter ere van de Maronitische patriarch Nasrallah Sfeir. Deze was net terug van een historische reis naar het Chouf-gebergte, waar hij zich verzoende met druzenleider Walid Jumblatt.

Vooral tijdens de burgeroorlog hebben druzen op grote schaal bloedbaden en etnisch-religieuze zuiveringen tegen christenen aangericht. Patriarch Sfeir is de meest uitgesproken tegenstander van de Syrische controle over Libanon en zijn toenadering tot Jumblatt werd algemeen uitgelegd als een versterking van het anti-Syrische front.

In hetzelfde weekend hadden aanhangers van de Vrije Patriotische Beweging en de Lebanese Forces de Libanese president Lahoud tijdens een toespraak uitgejouwd. Lahoud is eveneens een christen, maar hij is tevens een trouwe bondgenoot van de Syriërs.

Volgens de Libanese autoriteiten zal de staat ,,geen clementie hebben tegenover elementen die de nationale veiligheid ondermijnen of de relaties schaden met een zusterland'', een verwijzing naar Syrië.

In vergelijking met andere Arabische landen heeft Libanon een redelijk open politiek klimaat. Arrestaties op deze schaal zijn dan ook hoogst uitzonderlijk.

Eerder dit jaar heeft Syrië zijn troepen voor het grootste deel uit de hoofdstad Beiroet teruggetrokken, een stap die algemeen werd gezien als een overwinning voor het anti-Syrische kamp in Libanon.