Cisco sluit jaar af met nettoverlies

Cisco Systems, fabrikant van netwerkapparatuur, heeft het gebroken boekjaar voor het eerst in zes jaar afgesloten met een nettoverlies. Cisco verwacht het komende halfjaar geen verbetering van zijn resultaten.

Cisco heeft de bodem nog niet bereikt, zei bestuursvoorzitter John Chambers gisteravond na het sluiten van de beurs tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Chambers stelde voorzichtig dat de verkopen in de Verenigde Staten de komende drie tot zes maanden een dieptepunt zullen bereiken waarna, aldus de topman, het herstel kan worden ingezet. De situatie in Europa en Azië zal voorlopig echter niet verbeteren. Chambers vreest dat dit gebrek aan herstel in een later stadium weer slecht uit zal pakken voor de verkopen in de Verenigde Staten. ,,Het lange-termijnzicht is uitdagend'', aldus Chambers.

Cisco boekte in het gebroken boekjaar, eindigend op 28 juli, een nettoverlies van ruim 1 miljard dollar (2,5 miljard gulden). Vorig jaar werd nog een nettowinst geboekt van 2,6 miljard dollar. Cisco is sinds het begin van dit jaar 47 procent van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Het sloot gisteren 1,43 procent lager op 19,26 dollar.

Exclusief bijzondere (reorganisatie-)kosten en afschrijvingen zou het nettoresultaat positief zijn uitgevallen, aldus Cisco. Cisco had in het vierde kwartaal een meevaller van 187 miljoen dollar door gebruik te maken van het surplus aan voorraden dat in het derde kwartaal was afgeschreven. Het concern heeft op dit moment onverkochte voorraden ter waarde van 1,7 miljard dollar, ten opzichte 2,5 miljard dollar in februari.

De operationele kosten zijn met 1 miljard dollar verlaagd, mede door het schrappen van 8500 arbeidsplaatsen. Chambers, die eerder dit jaar zijn salaris symbolisch verlaagde tot 1 dollar, zei gisteren dat extra ontslagen niet nodig zijn.

De omzet bedroeg in de afgelopen twaalf maanden 22,3 miljard dollar, een stijging van 18 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Cisco houdt vast aan het streven om de omzet jaarlijks met 30 à 50 procent te laten groeien. Chambers sprak van ,,een vergaand maar haalbaar doel''. Veel analisten denken dat een jaarlijkse omzetgroei van 15 à 20 procent realistischer is.

Gemeten over het vierde kwartaal kwam de omzet uit op 4,3 miljard dollar, een daling van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het nettoresultaat was in het vierde kwartaal positief, 7 miljoen dollar, vergeleken met 796 miljoen dollar een jaar eerder.