Britse controles op vliegveld Praag na kritiek opgeheven

Tsjechen – ook Tsjechische Roma (zigeuners) – kunnen in Praag weer ongehinderd aan boord van vliegtuigen naar Groot-Brittannië. De Britse immigratiedienst, die drie weken lang elke reiziger naar Londen aan een vraaggesprek onderwierp in het kennelijke streven, Roma te weren, pakt zijn koffers.

De Britse ambassade in Praag en het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden gisteren in een gezamenlijke verklaring dat de maatregel succes heeft gehad. In de weken voor de invoering van de zeer omstreden maatregel werd door Tsjechische burgers in bijna alle gevallen Roma 204 asiel aangevraagd in Groot-Brittannië. In de drie weken dat de maatregel van kracht was slechts gebeurde dat maar twaalf keer. ,,Wij hopen dat de controles op het vliegveld in Praag een langdurige uitwerking zullen hebben', aldus de verklaring, waarin de Britse en de Tsjechische autoriteiten de mogelijkheid open houden om opnieuw Britse controles in te voeren in Praag als dat nodig zou mogen zijn.

De activiteiten van Britse immigratiebeambten op het vliegveld van Praag hebben in Tsjechië voor ophef gezorgd. In totaal werden meer dan honderd Tsjechische staatsburgers door de Britten tegengehouden, merendeels waren dat Roma. Tsjechische mensenrechtenorganisaties beschuldigden de Britten en de Tsjechische regering die toestemming had gegeven voor de controles van discriminatie. Op een in het geheim opgenomen film kon de Tsjechische televisiekijker met eigen ogen zien hoe een `blank' Tsjechisch meisje wel verder mocht van de Britse beambten terwijl haar `zwarte' Roma partner werd tegengehouden. Beiden beschikten over de juiste reispapieren.

Premier Miloš Zeman weigerde een probleem te zien in de manier van handelen. Samen met zijn minister van Buitenlandse Zaken Jan Kavan bleef hij vinden dat de controles een `redelijke en goedkope oplossing' waren. Ze bleven benadrukken dat de stroom Roma naar Groot-Brittannië anders tot invoering van een visumplicht voor àlle Tsjechen zou leiden.

Maar volgens oppositieleider Václav Klaus was invoering van de visumplicht nog altijd te verkiezen boven het toelaten van discriminatie en het opgeven van de eigen soevereiniteit aan buitenlandse ambtenaren.

Ook de voorzitter van de Tsjechische Senaat, Petr Pithart, en de zojuist van vakantie teruggekeerde president Václav Havel mengden zich in het debat en vroegen de regering de maatregel terug te draaien. Vertegenwoordigers van Roma-organisaties deden maandag hun beklag bij de vertegenwoordiging van de Europese Unie in Praag.

    • Renée Postma