Beurskoers van Versatel zakt nog verder weg

Versatel was vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs de grootste daler. Het telecombedrijf, dat gisteren al 8 procent van de beurswaarde verloor, zakte vanochtend nog eens 10,5 procent weg naar 1,45 euro. Daarmee is Versatel hard op weg stuivertje te wisselen met UPC, dat met 1,29 euro nu nog het goedkoopste fonds van de AEX is.

Versatel presenteerde gisteren cijfers over het tweede kwartaal. Daarbij werd duidelijk dat het concern binnenkort geen eigen vermogen meer heft. Analisten van zakenbanken Insinger de Beaufort en Lehman Brothers gingen vanochtend over tot een lagere waardering van het fonds. Het concern verwacht op het strafbankje van de beurs terecht te komen, wat tot uitsluiting van de AEX-beursgraadmeter van 25 hoofdfondsen kan leiden. Versatel was begin maart vorig jaar nog bijna 80 euro waard.

Het andere telecomfonds in de AEX dat de afgelopen maanden net als Versatel ook flinke klappen heft gekregen, KPN, leed vanochtend zichtbaar onder Versatels koersverlies. KPN ging 5,2 procent onderuit naar 5,28 euro en KPNQwest, waarvan KPN mede-eigenaar is, verloor zelfs 7 procent.

Ook Philips moest een veer laten. Het elektronicaconcern verloor ruim 2,5 procent. Kabelbedrijf UPC, technologieconcern Getronics en fabrikant van chipmachines ASML gingen ook onderuit. De oorzaak van deze koersverliezen waren de tegenvallende cijfers van netwerkbouwer Cisco in Amerika. Cisco maakte het nieuws in de Verenigde Staten nabeurs bekend. Analisten verwachten dat vooral technologiebeurs Nasdaq nog flinke koersverliezen gaat vertonen de komende dagen.

In de AEX-index waren de stijgende fondsen op één hand te tellen. Grootste stijger was Numico, dat 1,3 procent beter ging in reactie op halfjaarberichten van branchegenoot Nutreco gisteren. Handelshuis Buhrmann steeg licht met 0,6 procent. De afgelopen week heeft het concern aan koerswaarde verloren. De handelaar in kantoorartikelen probeert die beweging nu te stoppen door bekend te maken dat bestuursleden zelf aandelen in het concern gekocht hebben. Bestuursvoorzitter F. Koffrie heeft 50.000 aandelen aangeschaft.

De AEX zelf verloor 1,3 procent tot 538 punten. Ook de Midkap-index van middelgrote fondsen stond rond het middaguur lager op 502 punten. In de Midkap stegen Vedior en Wessanen opvallend.

Alle grote Europese beurzen verloren vanochtend. Beleggers toonden zich ongelukkig met de slechte resultaten van Cisco en de Duitse farmaciegigant Bayer. Het concern kwam vanochtend, een dag voor de publicatie van de halfjaarcijfers, met een winstwaarschuwing. De beursvloeren konden dit niet waarderen en lieten het aandeel 12 procent duikelen. Gisteren gaf BASF al aan het moeilijk te hebben.

De Duitse autofabrikant Porsche kreeg wel steun van de beleggers. Het bedrijf presenteerde vanochtend halfjaarcijfers, waarna het aandeel 1,8 procent steeg. Het kon de beleggers blijkbaar niet veel schelen dat Porsche in september uit de index voor middelgrote fondsen MDAX wordt verwijderd. Deutsche Börse nam het besluit daartoe dinsdag na de hardnekkige weigering van Porsche om kwartaalcijfers te publiceren.

De effectenbeurs in Tokio daalde 1,3 procent tot 12.163 punten, door koersverliezen in de technologiesector.