Bangkok haard van `blanke geldzwendel'

Vanuit Thailand verkopen westerlingen telefonisch niet-bestaande effecten. Met name de kleine Australische belegger laat zich bezwendelen.

,,Blijft u alstublieft van de die telefoon af'', schreeuwde de Thaise opsporingsambtenaar. En: ,,Als u allemaal meewerkt komt alles goed.'' Na een twee jaar durend onderzoek durfde de politie van Thailand het eindelijk aan: samen met ambtenaren van het `Anti-Witwasbureau', de Immigratiedienst en het ministerie van Arbeid viel de politie vorige week een van de grootste `boiler rooms' van Bangkok binnen. Een kantoortuin waar blanke mannen met stropdassen en een enkele blanke vrouw druk belden met Australië. Ze zetten kleine spaarders daar onder druk om geld te stoppen in goed renderende aandelen en opties van niet-bestaande bedrijven. Dat geld dienden die dan over te maken naar wèl bestaande bankrekeningen van firma's als Benson Dupont Capital Management of Foreign Trading International.

Het was een droomkans voor de Thaise politie. Ze kon aan de hele wereld laten zien dat ,,niet alle witte mannen in pakken vertrouwd kunnen worden'', zoals een Thaise krant schreef. Thailand mag dan hoog op de ranglijsten staan van `meest corrupte landen ter wereld', met de inval benadrukte de politie dat niet zo maar alles kan en mag in dit land.

Dus nodigde de Thaise politie zoveel mogelijk journalisten, fotografen en cameramensen uit om getuige te zijn van de inval. En dat niet alleen. Alle verdachte `beleggingsadviseurs' werden vanuit de kantoortoren waar ze werkten, en waar gerenomeerde bedrijven als ABN AMRO gevestigd zijn, meegenomen naar een hal waar nog meer media stonden te wachten. Terwijl de `handelaren' – Britten, Australiërs, Amerikanen en Ieren – hun gezichten probeerden te bedekken, zwermden camera's om hen heen. Grijnzende politiemannen sloegen het tafereel gade. ,,Onze burgerrechten worden geschonden'', schreeuwde een Australiër naar één van de camera's, ,,en jullie helpen daarbij door ons te filmen.''

Vóór de inval waren er zo'n dertig `boiler rooms', nu zouden er nog twaalf van zulke malafide snelkook-kamers in Bangkok zijn. Volgens de Effecten- en Investeringscommissie van zowel Australië als Nieuw Zeeland is een fraude-epidemie aan de gang die de middenklasse in die landen ,,mogelijk honderden miljoenen [Amerikaanse] dollars'' kost.

We kregen steeds meer klachten uit Australië, Nieuw Zeeland, Hongkong en Singapore van mensen die zeiden dat ze voortdurend vanuit Thailand gebeld werden door Britten en Australiërs, vertelt secretaris-generaal Prasarn Triratvorakul van de Effecten- en Investeringscommissie, de Thaise beurswaakhond. ,,De afgelopen twee jaar zijn we erachter gekomen dat achter die telefoontjes een grootschalige zwendelpraktijk schuilging. Mensen die zich uitgaven voor effectenmakelaars hebben geen vergunning en werken illegaal – op toeristenvisa. Klanten die van hun beleggingen afwilden, hoorden nooit meer wat.''

De 37-jarige ingenieur James O'Connor voerde op een dinsdag een sollicitatiegesprek in Manchester, kreeg onmiddellijk de baan en vloog de zondag daarop naar Bangkok. Hij kreeg een script voor de verkoopgesprekken die hij moest voeren om nep-aandelen New York Harbour Petroleum te verkopen. Hijmoest klanten vertellen dat ze met een minimale investering van 3.000 dollar binnen een maand 18.000 dollar konden verdienen, vertelde hij aan The Bangkok Post. O'Connor: ,,Iedereen moest voortdurend schreeuwen om klanten de indruk te geven dat ze met zeer actieve, snelle effectenmakelaars van doen hadden. Als een handelaar een deal sloot, werd er drieduizend dollar in zijn richting gegooid en moest iedereen applaudiseren.'' Aan het eind van zijn eerste en enige werkdag vluchtte de van zijn paspoort beroofde O'Connor naar de Britse ambassade en keerde berooid naar Manchester terug.

Secretaris-generaal Prasarn: ,,Dat zoveel beleggers in het buitenland zich lieten bezwendelen, verbaast ons in Thailand nog het meest.''

    • Robert Giebels