Voortvluchtige zoon van Soeharto verdacht van moord

De voortvluchtige jongste zoon van oud-president Soeharto, Hutomo ('Tommy') Mandala Putera, is hoofdverdachte van de recente moord op een Indonesische opperrechter. Hij heeft zich bij de liquidatie van de magistraat laten bijstaan door leden van de separatistische Beweging Vrij Atjeh (GAM). Dat onthulde de politiechef van Jakarta, inspecteur-generaal Sofjan Jacoeb, gisteravond tijdens een inderhaast bijeengeroepen persconferentie.

Tommy (38) werd vorig jaar in hoger beroep tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens fraude, maar nam op 3 november de benen en is sindsdien uit handen van de politie gebleven. Opperrechter M. Syafiuddin Kartasasmita was een van de rechters die Tommy schuldig achtten aan zwendel met een stuk grond. Kartasasmita werd op 26 juli door vier motorrijders klemgereden toen hij op weg was naar het gebouw van de Hoge Raad en in zijn auto doodgeschoten.

De politie kwam op Tommy's spoor na een reeks invallen in privé-woningen, waarbij de sterke arm zich liet bijstaan door militairen van het garnizoen Jakarta en acht personen aanhield. Twee van de arrestanten gaven toe dat zij op verzoek van Tommy schetskaartjes hadden gemaakt van de woningen van twee leden van de Hoge Raad en van de route die zij dagelijks nemen van hun huis naar het raadsgebouw.

Gisteravond deed de Jakartaanse politie een inval in een woning in de villawijk Pondok Indah. Daar trof ze een vervalste identiteitskaart van Tommy, een aantal documenten, meer dan een dozijn vuurwapens, dozen vol messen, 150 patronen en krachtige explosieven.

Op het identiteitsbewijs onder de aangenomen naam 'Ibrahim' staat een foto van Tommy met snor, baard en langer haar dan gewoonlijk. Indonesische kranten drukten de pasfoto, waarop de voormalige playboy duidelijk herkenbaar is, vanmorgen af. Politiechef Jacoeb las een brief voor, gericht aan Tommy, waarin uiteengezet wordt hoe hij explosieven kan verkrijgen in het grensgebied van Kashmir en Afghanistan.