Versatel valt beleggers tegen op stil Damrak

Het telecombedrijf Versatel, dat vanmorgen zijn halfjaarcijfers bekendmaakte, heeft beleggers niet kunnen overtuigen van zijn toekomststrategie. Met een daling van ruim 5 procent was Versatel het slechtst presterende AEX-fonds, op een relatief kalme beurs. Versatel leed, evenals andere tech-fondsen onder een omslag in het sentiment op Wall Street, waar de Nasdaq-index gisteravond 1,55 procent prijsgaf. Ook van KPN moest 2,1 procent af, en KPN Qwest ging 4,9 procent omlaag tegen het middaguur. Belangrijkste dalers waren Philips en ASML, die met een daling van beide 3,2 procent deelden in de prijsverlagingen die technologiereus Intel gisteravond meedeelde.

Omdat het merendeel van de AEX-fondsen vanmorgen licht in het rood stond, daalde de beursindex zelf met 0,8 procent tot 539,74 punten. Stijgers waren er nauwelijks. Aegon, dat donderdag zijn halfjaarcijfers presenteert, profiteerde met een koersstijging van 1 procent tot 32,30 euro van een positief beleggingsadvies van ING Barings. Wolters Kluwer kon 0,6 procent omhoog en UPC steeg tegen de trend in met 0,8 procent tot 1,32 euro.

Onder de chemiefondsen zorgden de slechte cijfers van het Duitse BASF voor onrust. Op de thuismarkt zakte het aandeel 2 procent en ook in andere Europese landen daalden de chemiewaarden. Nederlandse beleggers reageerden rustig. Akzo en DSM leverden respectievelijk 0,6 en 0,8 procent in.

Bij de middelgrote fondsen werd het agrarische Nutreco beloond voor goede halfjaarcijfers. Nutreco, dat zich toelegt op vlees, vis en voer, ging 55 eurocent omhoog naar 49,90 euro, een stijging van ruim een procent. Ook de middelgrote fondsen stonden echter voor het overgrote deel in de min, met een daling van de Midkap-index van 0,4 procent.

Ordina maakte voorbeurs bekend dat over de overname van Devote overeenstemming was bereikt. Beleggers oordeelden negatief over Ordina. Het aandeel stond ruim een procent lager op 18,50 euro. Devote noteerde op de lokale markt 2,90 euro. Dat betekende een stijging van bijna 3 procent.

Beleggers waren in Europa vanmorgen in de ban van de halfjaarresultaten die internetreus Cisco op Wall Street zou aankondigen. In Londen kreeg de techo-sector met zijn koersdalingen gezelschap van de financiële fondsen. De teruglopende economische vooruitzichten in vooral Europa drukten de koersen van banken als HSBC (-2,1 procent) en Standard and Chartered (-3,4 procent). British Airways was met een daling van 4,5 procent uit de gratie, vanwege de slechtere vooruitzichten voor de luchtvaart. De FTSE-index daalde met 1,1 procent tot 5463 punten. In Frankfurt was het naast BASF vooral chipmaker Infineon die net als ASML last had van de uitlatingen van Intel in de VS. Infineon daalde met 3,2 procent. BMW gaf wat tegenwicht met een stijging van 2,3 procent, maar dat was niet genoeg om te voorkomen dat de DAX-index met 0,8 procent achteruit moest tot 5699 punten. Cisco hing ook in Parijs boven de markt, waar de stemming nerveus was en zowel telecomfabrikant Alcatel als Vliegtuigmaker EADS met respectievelijk 3,5 procent en 5,4 procent flink terug moesten. De CAC-index daalde met 1,6 procent tot 4986 punten.

De koers van de euro leed onder de negatieve stemming over Europa, en moest bijna een halve cent terug tot 0,8778 dollar per euro.