Versatel komt met omzetwaarschuwing

Versatel heeft vanochtend officieel voor het hele jaar 2001 een omzetwaarschuwing gegeven. Het telecombedrijf gaat ervan uit dat het volgend jaar uit de AEX, de index van grootste Nederlandse bedrijven, wordt gezet.

Bestuursvoorzitter Raj Raithatha zei vanochtend tijdens de presentatie van de tweede-kwartaalcijfers dat Versatel ,,absoluut'' afstevent op een negatief eigen vermogen, later dit jaar of begin volgend jaar. Volgens de regels van de AEX komt het bedrijf in dat geval op het `strafbankje'. Na drie maanden strafbankje volgt verwijdering uit de index. Volgens Raithatha wordt in de regels van de AEX geen rekening gehouden met de aard van ,,nieuwe-economiebedrijven'', die in de startfase noodgedwongen grote investeringen moeten doen. Hij zei vanochtend dat het strafbankje in Nederland een negatieve bijklank heeft in andere landen zijn de regels soepeler.

Versatel liet vorige maand al doorschemeren dat de groei van de inkomsten terugloopt als gevolg van de wereldwijde economische groeivertraging. De aanbieder van zakelijke telecommunicatie verwacht dit jaar een omzetgroei van tussen de 54 en 60 procent, in plaats van de eerder verwachte groei van tussen de 66 en 71 procent. De omzet bedroeg vorig jaar 181,5 miljoen euro.

Volgens Raithatha zal de vraag naar snel internet (breedband) op korte termijn afnemen om daarna weer aan te zwellen. Versatel heeft hoge verwachtingen van `ouderwetse' spraaktelefonie, mits het bedrijf de telefoongesprekken helemaal op het eigen netwerk kan afhandelen. Nu is Versatel nog te afhankelijk van ex-monopolist KPN, dat het belangrijkste landelijke netwerk beheert.

De omzet in het tweede kwartaal bedroeg 68,5 miljoen euro, een groei van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is iets minder dan analisten verwachtten. De omzet van een in financiële problemen verkerende klant is niet geboekt omdat Versatel de kans klein acht dat deze klant zal betalen. Zonder die tegenvaller was de totale omzet 1,3 miljoen euro hoger uitgevallen.

Binnen Versatel is voor onbepaalde tijd een personeelsstop afgekondigd. Volgens Raithatha is dit mede het gevolg van de metamorfose die Versatel ondergaat: de bouwer van netwerken wordt steeds meer leverancier van diensten. De investeringen zullen dit jaar uitkomen op 250 miljoen euro, een daling van ongeveer 45 procent. Volgend jaar zal het bedrijf nog minder kosten hoeven maken. Het aansluiten van klanten is volgens Raithatha minder kapitaalintensief dan het bouwen van netwerken.