Velsen laat Dance Valley onderzoeken

Om een einde te maken aan het ,,zwartepieten'' komt er een extern onderzoek naar de oorzaak van de chaos na afloop van het dansfestival Dance Valley in de nacht van zaterdag op zondag.

Dat zei loco-burgemeester G. Vosse van de gemeente Velsen gistermiddag. De gemeente had de hele dag overleg gevoerd met de organisatie van het dansfestival, de politie, taxichauffeurs en de busvervoerder. Uit dit overleg bleek dat de betrokken partijen elkaar de schuld geven. ,,De uitkomst van het onderzoek zal mede bepalen of er volgend jaar weer een vergunning voor het dansfeest wordt afgegeven'', aldus Vosse.

Het dansfestival in het recreatiegebied Spaarnwoude bij Velsen liep afgelopen weekend uit op een chaos. Na afloop van Europa's grootste openlucht-dansfestival ontstonden grote problemen met het busvervoer. Hierdoor konden duizenden van de naar schatting negentigduizend festivalgangers niet weg. Zij moesten uren lopen, met als gevolg dat zo'n zevenhonderd mensen met onderkoelingsverschijnselen werden opgenomen in brandweerkazernes, politiebureaus, ziekenhuizen en provisorische tenten.

Volgens Vosse heeft het ,,circulatiesysteem'' van bussen tussen het festivalterrein en het Amsterdamse NS station Sloterdijk ,,gefaald''. De organisatie van Dance Valley en de busvervoerder stellen dat er in principe genoeg bussen waren, maar die konden het terrein moeilijk bereiken omdat de politie – tegen de afspraak in – ook taxi's toeliet op een weg langs het Noordzeekanaal. Daardoor ontstonden er files en konden de bussen de mensen niet snel genoeg aan- en afvoeren. De politie bestrijdt het bestaan van deze afspraak.

Ook neemt de politie afstand van de opvatting van de branchevereniging KNV Taxi's. Volgens secretaris H. van Schaik had de politie zaterdagavond zelf taxibedrijven in de omgeving van Velsen benaderd met de vraag of ze wilden helpen bezoekers weg te brengen. ,,In de ochtend was er veel overlast van taxi's die reden doordat de bussen niet op tijd kwamen'', legt de woordvoerder van de politie Kennemerland uit. De taxi's zetten hun klanten zo dicht mogelijk af bij het festivalterrein. Dat leidde tot opstoppingen en vertragingen voor de bussen. ,,Om die reden hebben we besloten `s avonds juist taxi's te weren'', aldus de politiewoordvoerder.

De politie en loco-burgemeester Vosse leggen vooral de schuld bij de bezoekers. ,,Ze klommen over de afzettingen en liepen op de wegen die voor de bussen waren bestemd'', aldus de politiewoordvoerder. Bij politie en gemeente bestond vooraf geen enkele twijfel over een goede afloop van het festival. ,,De voorbereidingen zagen er prima uit'', zegt Vosse.