Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer aandacht voor het opmerkelijke plan een federatie te vormen tussen Nederland en Vlaanderen. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Reportage uit de Spaanse plaatsen Salou en Lloret de Mar aan de Costa Brava waar Nederlandse jongeren zich te buiten gaan aan drank, drugs en seks. Dit tot groot ongenoegen van de Spanjaarden die deze Nederlanders het liefst zien vertrekken. Verder naar aanleiding van een congres in Amerika een discussie over het klonen. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van Parcival Hofland die hoopt een van de nieuwe internetmiljonairs te worden; van de Amsterdamse stadsmonnik Theodoor de Meijer die een kloosterorde wil vormen en van Alex Kesser wiens leven in 1989 in elkaar stortte toen vier van zijn zonen en zijn vrouw omkwamen bij de ramp met het SLM-toestel. Ned.3, 19.25-19.58u.

De kalverslachterij. Herhaling van een serie van vorig jaar over de werknemers van een moderne kalverslachterij. De werkomstandigheden in een slachterij zijn niet de meest aangename: herrie, vocht, kou, eentonige bewegingen, bloed en weeë geuren. De slachterij verwerkt 350.000 kalveren per jaar, 7000 per week, drie per minuut. Wat beweegt mensen dit werk te doen en er trots op te zijn? Ned.3, 20.27-20.58u.

Shark Gordon: Great white shark. Over het jachtgebied van de witte haai bij Neptune Islands in Australië. Discovery, 20.30-21.00u.

East. Vanavond het verhaal van drie jonge Aziatische meisjes uit Bolton die door hun ouders naar een afgelegen deel van Pakistan werden meegenomen en daar moesten trouwen. Afl.: Flight to freedom. BBC2, 20.30-21.00u.

The heat is on. Reportageserie waarin 14 mensen van alle gezindten deelnemen aan een survivaltocht in Schotland. Eerst krijgen ze een zware training waarna er nog zeven overblijven die werkelijk mee gaan doen. BBC1, 21.00-22.00u.

Hitler's Lost Sub. Eerste deel van een tweeluik over de in 1991 door de Amerikaanse duiker John Chatterton gevonden Duitse onderzeeër, met de torpedo's en lichamen van de bemanning nog aan boord. Op slechts 60 mijl uit de kust van New Jersey. Het kostte de duiker zes jaar om te ontdekken hoe de onderzeeër daar terechtkwam en waarom deze is vergaan. National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

De aangifte. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.56-22.25u.

Reputations. De zelf uitgeroepen messias Sun Myung Moon, hoofd van de Moonies, kan zowel rekenen op adoratie als op tegenstand. Afl.: Rev Sun Myung Moon; Emperor of the universe. BBC2, 22.00-23.00u.

Project Innocence. De Amerikaanse genenjager Barry Scheck gebruikt DNA-monsters om de onschuld van veroordeelde mannen te bewijzen. In de voorbije tien jaar hebben hij en zijn collega's van het Innocence Project in New York al 37 mannen vrijgekregen. National Geographic Channel, 22.00-22.30u.

Michael Palin: Hemingway Achterna. In deze derde aflevering over de locaties waar schrijver Ernest Hemingway voor kortere of langere tijd verbleef, bezoekt Michael Palin Key West in Florida, Oeganda en Venetië. Canvas, 22.20-23.20u.

Chirurgenwerk. Over de rol die dieren spelen bij de ontwikkeling van nieuwe operatietechnieken. We zien een bypass in de hersenen van een varken en een hartoperatie. In de studio geven een aantal chirurgen hun visie. Afl.: Dierenlaboratorium. Ned.1, 22.25-23.10u.

Alexandria: Seventh Wonder of the World. De vuurtoren van Alexandrië was één van de zeven wereldwonderen in de klassieke oudheid. Nu ligt deze vuurtoren onder water in de baai voor deze Egyptische stad. In 1995 ging een team archeologen onder leiding van Jean-Yves Empereur op pad om dit wereldwonder te onderzoeken. National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

37°. Reportageserie met vanavond aandacht voor de mens die als `kroon der schepping' een hoge verantwoording heeft ten aanzien van het leven en welzijn van niet-menselijke wezens. Aansluitend een discussie. Afl.: Im Auge des Elefanten. ZDF, 23.15-0.15u.

Terug op de werkvloer. Herhaling van de BBC-serie waarin managers een week lang tussen hun personeel werken. Deze keer gaat Dino Adriano, baas van supermarktketen Sainsbury's, werken als assistent-winkelmanager. Van huis uit is hij accountant. Afl.: Super, die Super? Ned.3, 23.40-0.08u.

PRAATPROGRAMMA

Pauw in Panama. In deze zevende aflevering van een praatshow gaat het over het gezegde Liefde maakt blind. Aan het gesprek doen mee o.a. Joke, echtgenote van zanger Koos Alberts, actrice Tanja Jess, zangeres Frédérique Spigt en een vrouw die lange tijd door een man hinderlijk werd gevolgd. Ned.2, 21.17-22.13u.

MUZIEK & DRAMA

De wereld van Boudewijn Büch. Tweede deel van de zoektocht naar de oorsprong van het befaamde Australische volksliedje Waltzing Mathilda. Ned.3, 20.58-21.28u.

Koplopers. Portret van de Britse meidengroep Spice Girls toen ze nog niet bekend waren. In 1994 werd de groep door popmanager Chris Herbert gevormd om een vrouwelijk tegengewicht te vinden voor de boysband Take That. Hij laat de vijf meisjes een jaar trainen en zingen. Hij bracht ze zelfs samen in één huis. VRT, 21.45-22.35u.

Lilli. Tweede deel van een 4-delige Finse dramaserie over een gedreven, jonge vrouw, die als predikante aan de slag gaat in een achterstandswijk. Lilli raakt steeds meer betrokken bij het leven van de drugsverslaafde Ilona en zij probeert haar uit het drugsmilieu weg te krijgen. Met Marjaana Maijala als Lilli. Ned.1, 23.12-0.07u.

SPORT

WK atletiek. Samenvattingen en rechtstreeks verslag van het WK atletiek in Canada met o.a. de 200 meter voor mannen, de 10.000 meter (dames), 1500 meter (dames), 800 meter (heren) en de 400 meter (dames). Ned.2, 22.55-4.35u.

Amstel Cup. Verslag van de eerste ronde voor de Amstel Cup. Aan de competitie wordt meegedaan door 48 amateurclubs, 18 clubs uit de eerste divisie en tien clubs uit de eredivisie. V8, 23.00-23.45u.

KUNST

Pitch. Choreograaf James Kudelka maakte het moderne ballet De Vier Jaargetijden op de gelijknamige compositie van de Italiaanse barokcomponist Antonio Vivaldi. Hij koppelde de seizoenen aan de levensfases van een mens en maakte zo een verhaal over tijd en emoties. Het stuk wordt gedanst door het National Ballet of Canada met in de hoofdrol Rex Harrington. Ned.3, 22.50-23.40u.

FILM

. Big Trouble in Little China (John Carpenter, 1986, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

Moon 44 (Roland Emmerich, 1990, VS). B-acteur Michael Paré probeert buitenaards rattenhol op te schonen waar gevangenen, drugshandelaren en computernerds elkaar dicht op de huid zitten. Van de latere regisseur van patriottistische blockbusters als Independence Day en The Patriot. Yorin, 21.05-22.55u., onderbroken door reclame.

. Clear and Present Danger (Philip Noyce, 1994, VS). Tom Clancy-verfilming met Harrison Ford als CIA-agent Jack Ryan die zich tegenover de charismatische drugsbaron Willem Dafoe geplaatst ziet. Na The Hunt for Red October en Patroit Games, de beste in de reeks Clancy-films. BBC1, 22.00-0.50u.

Instant Karma (Roderick Taylor, 1990, VS). Stijlloze, obscure film over schrijver/producent van een populaire tv-show die doodongelukkig zit te wezen in zijn villa aan de oceaan. Met een cokesnuivende David Cassidy. ARD, 1.05-2.40u., nagesynchroniseerd.

Mighty Mouse in the Great Space Chase (Ed Friedman, 1983, VS). Weinig geïnspireerde compilatie van zestien aflevering van de Amerikaanse animatieserie over de supermuis. Morgen, SBS6, 13.35-15.10u., onderbroken door reclame.

. Odd Man Out (Carol Reed, 1947, Engeland). Visueel indrukwekkende en spannende thriller, waarin de bij een overval gewonde IRA-activist James Mason de zelfkant van Belfast doorkruist. Brits antwoord op de Amerikaanse film noir en het Franse poëtisch-realisme. Van de regisseur van The Third Man. Morgen, BBC2, 14.25-16.20u.

RADIO

Zomeravondconcert. Onder leiding van Evgeny Svetlanov speelt het BBC Symphony Orchestra werken van Dukas (De Tovenaarsleerling), Tjsaikovsky (Vioolconcert) en Lyadov (The enchanted lake of Moussorgsky). Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van gepensioneerd schoolhoofd Jan Tijink in het Drentse De Wijk een bloemlezing uit de gedichten en verhalen van K. Michel. In het tweede uur een gesprek met de schrijfster Anjet Daanje over Suikerbeest, een psychologische thriller over een seriemoordenaar. Tot slot Afrikaanse popmuziek Tanzania. 747AM, 22.02-24.00u.

Joseph Schmidt, een kleine man met een grote stem. Portret van de in Roemenië geboren joodse zanger Joseph Schmidt (1904-1942) die vanaf 1932 voor de VARA-radio werkte en veelvuldig in Nederland en België optrad. Met o.a. authentieke opnames en de 101-jarige zangpedagoge Paula Salomon-Lindberg die hem in de jaren 20 en 30 les heeft gegeven. Radio 1, 0.04-0.45u.

Route 747. Onder meer een gesprek met Jan Smeets, dé organisator van hét Pinkpop Festival in Landgraaf. Binnenkort zit hij 40 jaar in `het vak'. Verder vertellen twee mensen los van elkaar over hun relatie. Morgen, 747AM, 8.30-10.00u.