Portugal regelt verblijf illegalen

De Portugese regering wil de situatie van ongeveer 100.000 illegale immigranten – onder wie veel Oost-Europeanen en Brazilianen – in de tweede helft van dit jaar regelen. Het is de bedoeling dat de illegalen een voorlopige verblijfsvergunning voor een jaar krijgen. Dit jaar zijn al 83.000 illegalen aldus gelegaliseerd, onder wie ruim 28.000 Oekraïeners. Of de immigranten op termijn een definitieve verblijfsvergunning krijgen, hangt af van de bevindingen van een studie naar de behoeften aan arbeidskrachten in Portugal. Die konden wel eens meevallen – gezien vanuit het standpunt van de illegalen – gezien de aanleg van een metro in Porto en de aanleg van sportstadions en wegen met het oog op het Europese voetbalkampioenschap dat in 2004 in Portugal wordt gehouden.