PEATBOG FAERIES

Elektronische dansritmes en de jigs and reels van de keltische folk: ze lijken mijlenver uiteen te liggen. Maar uiteindelijk draait het in beide gevallen om dezelfde vraag: gaan die luitjes nog eens dansen? Alleen al in dat gedeelde uitgangspunt vond de Schotse groep Peatbog Faeries aanleiding genoeg om het traditionele folk-instrumentarium – bodhran, mandoline, fluitjes en natuurlijk, want 't blijven Schotten, de doedelzak – te combineren met drumcomputer, sampler en verdere elektronica.

Wie daarvan gruwt moet een museale opvatting van volksmuziek hebben en gaat voorbij aan de oorspronkelijke functie van die muziek. Wat niet wil zeggen dat de band, afkomstig van het Schotse eiland Skye, op zijn tweede plaat briljant te werk gaat. De combinatie blijkt hier teveel een verstandshuwelijk, waarbij de bruiloftsmuziek steevast alleraardigst klinkt maar zich zelden in het geheugen vastbijt.

De combinatie van folk met dubreggae, zoals in het onmogelijk getitelde Alexander MacAkill Of Bernera, Harris is vaker en beter vertoond en andere kruisbestuivingen komen wat geforceerd en tam over. Maar dat kan live wel weer heel anders uitpakken, zoals kan blijken bij de Nederlandse optredens van de komende tijd, onder andere op het Celtic Crossover-festival in De Melkweg te Amsterdam (10/8) en Lowlands (23/8).

Peatbog Faeries: Faerie Stories (Greentrax CDTRAX 214) distr. Central

    • Jacob Haagsma