Onderzoek naar HBG 700 procent duurder

Bouw- en baggerconcern HBG wentelt zich in tevredenheid. De onderzoekers van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof concludeerden dat het HBG-bestuur geen wanbeleid verweten kan worden. Wanneer de Ondernemingskamer deze conclusie overneemt, kan de voorgenomen baggerfusie van HBG en Ballast Nedam Baggeren toch weer doorgaan.

Maar goedkoop was het onderzoek, dat HBG moet betalen, niet. In eerste instantie trok de Ondernemingskamer begin juli 60.000 gulden voor het onderzoek uit. Slechts vijf dagen later, verzochten de onderzoekers J. Peters en P. Moerland het bedrag al te verhogen naar 341.500 gulden. De rechter keurde dit verzoek goed. De enige belanghebbende die dit ook deed, was HBG.

Vorige week woensdag, twee dagen voor het openbaar maken van het onderzoek, vroeg Peters nogmaals de rechtbank de vergoeding te verhogen. Het uiteindelijke bedrag werd vastgesteld op 428.000, ruim zeven keer zo veel als oorspronkelijk begroot.

,,Dat is helemaal niet veel geld'', zegt J. Peters verontwaardigd. ,,Het is misschien wel een interessante casus, maar zeker geen liefdewerk.'' Peters heeft naar eigen zeggen samen met Moerland een maand lang zeventig uur per week aan het onderzoek gewerkt. ,,We hebben talloze stukken gelezen en gecontroleerd.'' Ook hebben de onderzoekers 31 personen gehoord en twee externe deskundigen ingeschakeld.

De onderzoekers verklaren de hoge kosten uit de dure verzekeringen die zij afgesloten hebben, om zich tegen eventuele aansprakelijkheid in te dekken. Peters, zelf oud-topman van Aegon: ,,Voordat je het weet, klaagt een van de partijen je aan voor geleden schade. Of dat kan is misschien nog onderwerp van discussie, maar niemand kan mij uitleggen of ik gedekt zou zijn of niet. Als oud-verzekeringsman neem ik dan maar het zekere voor het onzekere.''