NAVO binnen 48 uur klaar voor missie Macedonië

De NAVO is klaar voor Noodzakelijke Oogst – de operatie ter ontwapening van het Albanese rebellenleger UÇK in Macedonië. Die operatie gaat van start na de ondertekening van een akkoord tussen de politieke partijen van de Slavische en Albanese Macedoniërs in Ohrid – als het tenminste tot zo'n akkoord komt.

De NAVO, zo zei de woordvoerder van de NAVO in Skopje, Barry Johnson, gisteren, komt met 3.500 man naar Macedonië en moet de klus in dertig dagen klaren. De manschappen moeten na de ondertekening van het akkoord en de behandeling in het parlement binnen 48 uur in Macedonië zijn. Johnson voegde daaraan toe dat de NAVO twee voorwaarden stelt voor de missie: er moet sprake zijn van een bestand zonder tijdslimiet tussen de Macedoniërs en het UÇK en er moet een technisch akkoord met het UÇK zijn waarin staat dat het Albanese rebellenleger de wapens vrijwillig inlevert.

Het is de bedoeling dat twaalf landen militairen voor de strijdmacht leveren: de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Turkije, Hongarije, Griekenland, Nederland (250 man), Noorwegen en de Tsjechische Republiek.

Deze militairen worden grotendeels ingevlogen en maken dus geen deel uit van de rond drieduizend man logistieke troepen die de NAVO-vredesmacht in Kosovo, KFOR, op dit moment in Macedonië heeft. De Britten leveren met duizend man het grootste contingent. Commandant van operatie Noodzakelijke Oogst is de Zweedse generaal Gunnar Lange, die al commandant is van de KFOR-soldaten in Macedonië. Maar de nieuwe operatie krijgt wel een apart hoofdkwartier in Skopje.

De 3.500 soldaten zullen worden onderverdeeld in vier contingenten, onder Frans, Grieks, Italiaans en Brits commando. Elk van deze contingenten krijgt de verantwoordelijkheid over een regio in het grensgebied van Macedonië met Albanië, Kosovo en Servië. De Amerikaanse militairen van de `inzamelingsmacht' beperken zich tot logistiek en informatiewinning.

De strijdmacht zal op vijftien punten in het noordwesten en noorden van Macedonië inzamelingsposten inrichten waar UÇK-strijders hun wapens moeten afgeven. De ingenomen wapens worden daarna naar Kosovo overgebracht en op een centraal punt vernietigd. De strijdmacht wordt licht bewapend en heeft de beschikking over helikopters, jeeps en lichte vrachtwagens.

Overigens wordt in Skopje rekening gehouden met de tamelijk groot ingeschatte kans dat het UÇK niet al zijn wapens – en zeker niet de beste – zal inleveren. De NAVO-vredesmacht in Kosovo, KFOR, zal dan ook alert zijn op de smokkel van wapens vanuit het noorden van Macedonië naar schuilplaatsen in Kosovo.