Justitie vervolgt Molukse activist

De Molukse activist L. Reawaruw wordt vervolgd wegens deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij enkele aanslagen. Dat blijkt uit de dagvaarding die zijn advocaat gisteren heeft ontvangen.

De omstreden Molukker speelt een prominente rol in een maandag gestarte reclamecampagne van KPN. Met tien andere amateurvoetballers zou Reawaruw het komende voetbalseizoen figureren op billboards, abri's en in advertenties in bladen. Nadat de achtergrond van Reawaruw bekend werd, besloot KPN dinsdag de campagne onmiddellijk aan te passen. ,,Het is een imagocampagne'', zegt een woordvoerster van de KPN. ,,We willen niet met politieke gewelddadigheid in verband gebracht worden.''

Reawaruw werd begin mei in Leeuwarden aangehouden op verdenking van het leiden van een criminele organisatie en het uitlokken van brandstichtingen. De Molukker zocht vorig jaar zelf vaak de publiciteit met zijn organisatie People Against Genocide (PAG). Later trad hij ook op als woordvoerder van Maluku Warschild, die enkele aanslagen met brandbommen in Lunteren en Elst opeiste. Ook werden onder de naam van Maluku Warchild valse bommeldingen gedaan. In verband met de aanslagen heeft de politie vijftien jonge Molukkers opgepakt.

Volgens de woordvoerster wist KPN niet dat de omstreden Reawaruw in de campagne zou figureren. Reawaruw zegt dat hij het reclamebureau over zijn achtergrond had ingelicht. De groepsfoto zal worden aangepast. Een vervanger komt er niet.