Jeugdige oplichter krijgt celstraf

Drieënhalf jaar de gevangenis in. Tot die straf veroordeelde een rechtbank in Los Angeles gisteren de 23-jarige oplichter Mark Jakob.

Jakob, student, had opties op aandelen Emulex gekocht, een Amerikaans bedrijf dat netwerken maakt. Hij dreigde 97.000 dollar te verliezen, tenzij de koers zou dalen. Vorige zomer verspeidde hij een persbericht op internet over Emulex. Daarin stond dat de winst per aandeel in het vierde kwartaal zou omslaan in verlies, de bestuursvoorzitter opstapte en de boekhouding niet deugde. Financiële persbureaus namen het bericht over. Emulex daalde in korte tijd op Wall Street 2,5 miljard dollar in waarde (6,2 miljard gulden). Het bericht bleek vals. De koers herstelde zich. Maar niet helemaal. Beleggers verloren in totaal 110 miljoen dollar.

Jakob sprak gisteren zachtjes tegen rechter Dickran Tevrizian. Kaarsrecht. Met gevouwen handen voor zich. Hij had brieven gekregen van beleggers die miljoenen hadden verloren. Pas toen drong tot hem door wat hij allemaal had aangericht. Bijzonder ontroerd was hij door een brief van een gehandicapte vrouw die hem had geschreven dat zij al haar spaargeld had verloren. Hij had oprecht berouw. Hij wilde alles doen wat maar mogelijk was om deze beleggers schadeloos te stellen.

Zowel Jakobs advocaten als de officieren van justitie zeiden dat Jakob eerder uit paniek had gehandeld dan vanuit een zorgvuldig beraamd plan.

De rechter meende dat Jakob een atoombom op de financiële markten tot ontploffing had gebracht. Mensen investeren op de beurs in hun toekomst, investeren hun spaargeld, in hun pensioen. Verdachte had deze mensen een boel schade toegebracht.

De FBI lichtte hem na zijn valse persbericht al snel van zijn bed in de omgeving van Los Angeles.

Rechter Tevrizian zei dat Jakob een zware straf voor zijn misdaad verdiende wegens de gevolgen voor beleggers. Hij veroordeelde hem tot 44 maanden cel.