IRA zegt volledige ontwapening toe op nader tijdstip

Het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) heeft gisteren toegezegd al zijn wapens buiten gebruik te stellen. De gematigde protestanten in Noord-Ierland beraden zich nu of ze met deze toezegging genoegen nemen.

Het is nog onzeker wanneer de IRA precies begint met zijn ontwapening. Volgens enkele leidende republikeinen zou de IRA echter nog deze maand daadwerkelijk overgaan tot ontwapening, meldt The Guardian vandaag.

Het hoofd van de onafhankelijke ontwapeningscommissie, de Canadees John de Castelain, zei gisteren dat de IRA de commissie ,,een methode had voorgesteld om zijn wapens geheel en controleerbaar buiten gebruik te stellen''. Verdere details kon De Castelain niet geven; mogelijk nog vandaag zou de IRA zelf met een verklaring komen.

Als de IRA zijn belofte gestand kan doen, betekent dat een doorbraak van de impasse waarin de Noord-Ierse vredesbesprekingen verkeren sinds het aftreden van David Trimble als Noord-Iers premier op 1 juli. De weigering van de IRA te ontwapenen zolang er nog Britse soldaten in Ulster zijn vormde hiervoor de directe aanleiding.

Vorige week hadden de Britse en Ierse regering de partijen in het Noord-Ierse conflict een nieuw vredesvoorstel voorgelegd om de impasse te doorbreken. Aanvankelijk hadden ze al gisteren met een definitief antwoord op het plan moeten komen, maar bij nader inzien besloten de beide regeringen hun meer tijd te gunnen.

Trimble, leider van de gematigde protestantse Ulster Unionist Party, reageerde gereserveerd op de voornemens van de IRA. ,,Ontwapening bestaat niet uit het afgeven van verklaringen, maar uit het vernietigen van wapens'', zei Trimble vanochtend. Gerry Adams, leider van de aan de IRA gelieerde Sinn Féin, sprak gisteren van een ,,geweldige historische doorbraak''. Ook de Britse premier Blair en zijn Ierse collega Ahern verwelkomden de toezegging van de IRA.

De gematigde katholieke Social Democratic & Labour Party zei vandaag met een reactie te komen. Wanneer de andere partijen hun standpunt naar buiten brengen is nog niet duidelijk. Dat moet uiterlijk zondag, want dan zijn de zes weken verstreken na het aftreden van Trimble.

Als op 12 augustus geen akkoord is bereikt, is de Britse regering wettelijk verplicht verkiezingen uit te schrijven voor Noord-Ierland, of zelf het direct gezag over het gebied weer in handen te nemen.