Gezamenlijk bod Boskalis en Heijmans

Baggerconcern Boskalis wil een grotere rol spelen in het bod op concurrent HBG. Boskalis is met bouwbedrijf Heijmans ,,druk in de weer een gezamenlijk bod voor te bereiden''.

Dat zegt bestuurslid P. Berdowski van Boskalis. Volgens HBG mag het baggerconcern helemaal geen bod uitbrengen.

Met de nieuwe constructie proberen Boskalis en Heijmans de animo van HBG-aandeelhouders voor de verkoop van het concern aan te wakkeren. Aandeelhouders HBG krijgen na instemming met het vernieuwde bod niet alleen contanten en aandelen Heijmans, maar ook aandelen Boskalis.

De afgelopen maanden hebben beide concerns verwoede pogingen gedaan delen van HBG over te nemen, die zelfs tot een nu nog lopende rechtszaak leidden. Eerst bracht Boskalis twee biedingen uit op de baggerdivisie van HBG. Die werden afgewezen.

Daarna kwam Heijmans op de proppen met een vijandig bod op heel HBG. Heijmans biedt voor elk aandeel HBG éénderde aandeel Heijmans plus 16 euro in contanten. Boskalis zou vervolgens van Heijmans de baggerdivisie van HBG overnemen. De hoogte van die overnamesom is nog onderwerp van discussie.

Boskalis zou aanvankelijk in deze constructie een ondergeschikte rol spelen. Berdowski laat weten dat ,,samen optrekken beter is. Heijmans en wij hebben afgesproken vanaf nu het bod met elkaar af te stemmen.'' Juristen van Heijmans en Boskalis zijn nu bezig de juridische constructie ,,in de stijgers te zetten''.

Volgens een woordvoerder van HBG mág Boskalis geen bod op het concern uitbrengen. Beide concerns hebben een jaar geleden een zogenoemde stand-still-overeenkomst afgesloten, die bepaalde dat Boskalis geen bod op HBG in zijn geheel uit mag brengen. In de nieuwe constructie zou dat wel het geval zijn. Berdowski zegt dat de overeenkomst vervallen is: ,,Wij zijn niet meer aan die overeenkomst gebonden, omdat Heijmans als derde partij al een bod op het gehele concern heeft uitgebracht.''

Vrijdag maakte de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof een onderzoek openbaar waarmee de fusie van baggerdivisies van HBG en Ballast Nedam dichterbij is gekomen.

onderzoekpagina 15

    • Freek Staps