GEGRILDE AUBERGINES OP SICILIAANSE WIJZE

Het ontwateren van aubergines met behulp van zout, waardoor het vruchtvlees wordt ontdaan van zijn bittere sappen, wordt door velen beschouwd als een overbodige handeling. Maar wie plakjes aubergines licht schroeit op een gril om als antipasto te serveren, die eet de groente vrijwel rauw. Als de aubergines dan niet zijn ontwaterd dan proef je heel duidelijk een lichtbittere ondertoon. Gegrilde aubergines kunnen, afgedekt met folie, urenlang wachten (niet in de ijskast) tot gebruik.

Bereiding: Snijd de aubergines in ronde plakjes van 4-5 mm dik. Bestrooi ze aan weerszijden royaal met zout, doe ze in een vergiet en laat ze 1 uur uitlekken. Spoel ze af en druk tussen beide handen zoveel mogelijk vocht uit de plakjes zonder ze te scheuren. Wrijf aan weerszijden een filmdun laagje olie over de plakjes. Snijd de knoflook middelfijn en hak vervolgens knoflook en peterselie tot een fijn mengsel. Doe dit in een kom en roer er 2-3 eetlepels olijfolie door zodat een vrij soepel mengsel wordt verkregen. Voeg een drupje citroensap toe, net voldoende om de dressing een nauwelijks te bespeuren fris accent mee te geven. Verhit een gietijzeren contactgrill op hoog vuur tot de damp er vrijwel afslaat. Leg de plakjes aubergine op de gloeiendhete gril, druk ze licht aan met een bakmes en keer ze na 3/4 minuut om. Blijf ze om en om draaien tot ze licht geschroeid zijn en een geblakerd streeppatroon vertonen. Laat ze vooral niet uitdrogen. Leg de plakjes aubergine op een platte schaal, voorzie ze van wat dressing en strooi er wat parmigiano over. Maak op dezelfde manier een tweede laag en zonodig een derde.

Laat de aubergines enkele uren rusten alvorens te serveren. De rauwe knoflook in de dressing wekt de eetlust op en dat heb je wel nodig tijdens de grote zomerhitte op Sicilië. Een eventueel restant kan, afgedekt met folie, zeker een dag bewaard worden op een koele plaats.

    • Florine Boucher