Clinton werkt aan memoires

De Amerikaanse oud-president Clinton heeft overeenstemming bereikt over de publicatie van zijn memoires met de gerenommeerde New Yorkse uitgeverij Knopf.

Hoewel beide zijden gisteren geen mededelingen wilden doen over het bedrag dat Clinton voor zijn herinneringen op schrift opstrijkt, gaat het volgens een ingewijde om ten minste 8,5 miljoen dollar. Amerikaanse kranten berichtten dat met het contract 10 miljoen dollar was gemoeid.

Het hoogste bedrag dat tot dusverre ooit voor een non-fictieboek is betaald, was 8,5 miljoen dollar voor de rechten op een boek van de hand van paus Johannes Paulus in 1994. Clintons echtgenote Hillary Rodham-Clinton kreeg een voorschot van zo'n acht miljoen dollar voor haar memoires.

Clintons memoires zullen naar verwachting over twee jaar verschijnen in een ingebonden uitgave, een jaar later gevolgd door de paperback-versie. Het is nog onzeker hoe openhartig Clinton hierin zal zijn over zijn geruchtmakende relatie met de Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky. Clinton wil zijn herinneringen grotendeels zelf schrijven, al zal hij zich laten bijstaan door een team van assistenten.

De inkomsten komen de voormalige president goed van pas, want hij heeft nog altijd rekeningen openstaan voor een bedrag van bijna vier miljoen dollar bij advocaten die hem bijstonden tijdens de nasleep van de Lewinsky-affaire. Een woordvoerder van Clinton zei dat de oud-president in de toekomst mogelijk nog meer boeken zal schrijven, waaronder een roman.